Recensie: Justin Johnson – The Bootleg Series Vol. 5: Blood Moon

 

Justin Johnson - The Bootleg Series Vol. 5 Blood Moon

Justin Johnson – The Bootleg Series Vol. 5: Blood Moon
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Gitarist Justin Johnson uit Nashville grijpt je in zijn eentje ongenadig bij je strot op deel vijf van zijn “Bootleg Series reeks. Een reeks, die gevuld is met nummers van zijn online optredens.

En zoals gezegd is Justin hier solo te horen in een tiental gitaar instrumentals, die vaak een donker, broeierig swamp geluid hebben.

In 2020 kwam zijn album ‘Rough Edges’ uit, waarvan op deze site ook de recensie staat.

Zo is Whispered The Winter Witch een zeer sfeervol, galmend nummer waarin het swampy geluid vermengd is met sfeervolle verstilde jazzy klanken, die soms aan John Abercrombie doen denken. Justin’s luie, broeierig huilende slidegitaar, speelt de hoofdrol in het zacht bonkende en melancholisch bluesy Under Your Spell.

Justin klinkt ook af en toe zeer krachtig zoals in de cover van het Beatles nummer Eleanor Rigby. Hij lijkt hier gebruik te maken van het temperament van de Flamenco. Traveling Riverside Blues is een hoekig pompende blues met machtig slidewerk van Justin. Ook Blood Moon is bluesy maar dan op een donkere wijze met messcherp snijdend gitaarwerk.

In Spanish Moss is het geluid zeer mystiek met de desolaat huilende slide van Justin. Fast Train To Nowhere klinkt vurig en hypnotiserend en in de rauw snijdende afsluiter, Saturday Mourning, klinkt Justin als Ry Cooder in een zeer donkere bui.

Dit zeer intrigerende album mag absoluut niet ontbreken in de platen/cd kast van elke gitarist!

Tracklist:
01. Whispered The Winter Witch
02. Under Your Spell
03. Eleanor Rigby
04. Spanish Moss
05. Traveling Riverside Blues
06. Blood Moon
07. Lost In The Storm
08. Mule Kickin’ Blues
09. Fast Train To Nowhere
10. Saturday Mourning

Website: https://justinjohnsonstore.com/