Review: Robert ‘Lefty Preacher’ Sampson – They Call Me Lefty Preacher

 

Robert 'Lefty Preacher' Sampson - They Call Me Lefty Preacher

Robert ‘Lefty Preacher’ Sampson – They Call Me Lefty Preacher
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Liefhebbers van het werk van bijvoorbeeld Taj Mahal en Keb’ Mo’ opgelet!!! Met het album ‘They Call Me Lefty Preacher’ van Robert Sampson haal je namelijk een album in huis dat je zeker gaat bevallen!

Robert Samspon werd in 1980 geboren in East St. Louis, Illinois, als Robert Herschel Sampson III. Al snel na zijn geboorte belandde hij in diverse (17!) pleeggezinnen aangezien hij een zeer gewelddadige vader had en een moeder, die niet voor hem kon zorgen.

Volgens eigen zeggen werd Robert op 3-jarige leeftijd wakker geschud toen hij een piano boogie op de radio hoorde. Het duurde niet lang voordat Robert piano begon te spelen. Later kwam daar de gitaar bij, die hij linkshandig bespeelt (Lefty) en ook kreeg hij de drums, de harmonica, saxofoon en de accordeon onder de knie.

Robert was destijds idolaat van Creedence Clearwater Revival en later van Ray Charles. Ook is Robert dominee (Preacher) in de Baptist Church in Baylis, Illinois. In 2016 verscheen zijn in eigen beheer uitgebrachte debuutalbum The Juke Box Boogie.

Het levensverhaal van Robert is op dit album te horen in Born With The Blues. Een indringende, warme soulvolle slowblues met vurig gitaarspel van Robert.

Het album opent met de intieme ongepolijst bonkende blues Bad Case Of The Blues waarin de zeer krachtige stem en de schurende slide van Robert opvallen naast de pompende en brullende harmonica. Daarna volgt het luchtig swingende When Grandpa Sang The Blues waar de liefde en trots voor Robert’s grootvader vanaf spat.

Land Of Milk And Honey is een schurend pompende akoestische blues met vurig dobro spel. Vervolgens is Roll My Sorrows Away een losjes rockend old-style rhythm & bluesnummer waarin de swingende boogie woogie piano van Robert opvalt. Walk Out The Blues is funky, in de beste Ray Charles traditie.

They Call Me Lefty Preacher is een vlammende rauwe boogie met vurig harmonica en slidegitaarwerk. In het losjes swingende Mind Your Own Business (And You Take Care Of You) duiken New Orleans/Fats Domino invloeden op. Hard Hearin’ Blues vertoont soulvolle gospelinvloeden met gemoedelijk pompend pianospel en een luie slidegitaar.

De afsluiter, Story Of The Blues, opent met een indringende flard uit Wade In The Water waarna een loom krachtig pompend bluesnummer ontstaat met Robert op zijn vinnig bijtende gitaar.

Robert ‘Lefty Preacher’ Sampson bewijst met zijn nieuwe album dat hij groot gaat worden in de bluesscene!

Tracks:
01. Bad Case Of The Blues
02. When Grandpa Sang The Blues
03. Land Of Milk And Honey
04. Roll My Sorrows Away
05. Walk Out The Blues
06. They Call Me Lefty Preacher
07. Born With The Blues
08. Mind Your Own Business (And You Take Care Of You)
09. Hard Hearin’ Blues
10. Story Of The Blues

Website: https://www.facebook.com/RobertSampsonMusic/