Recensie: American Aquarium – Daytrotter Sessions

 

American Aquarium – Daytrotter Sessions

American Aquarium – Daytrotter Sessions
Format: LP – Digital / Label: Independent
Release: 2021

Tekst: Roelof Passies

Begin vorig jaar bracht American Aquarium het fenomenale album ‘Lamentations’ uit. Nog net voor de corona crises begon zeg maar.

Aangezien American Aquarium zich ook live moet laten gelden om de muziek goed door te laten dringen is dit album een beetje in het water gevallen. Niet getreurd, dit jaar zouden ze weer naar Europa komen met een groots opgezette tour waarbij ook Nederland aangedaan zou gaan worden.

Helaas is die tour onlangs afgezegd en weer vooruit geschoven naar volgend jaar. Nog even geduld dan maar.

BJ Barham; de frontman van de band en de geestelijke vader van de meeste muziek ging niet bij de pakken neerzitten. Allereerst brachten ze een album uit met voornamelijk country covers met als titel Slappers  and Slappers vol. One’. Mooi  album als tussendoortje, maar daar bleef het niet bij. Inmiddels ís ook dit album uitgebracht; ‘Daytrotter Sessions’.

De samenstelling van de band wisselt nogal eens, echter dat merk je nauwelijks. BJ Barham is zo nadrukkelijk aanwezig met zijn waanzinnige stem en is zo kenmerkend dat dit alles bepalend is voor de band. Dat blijkt ook uit dit album. Het zijn nml opnames uit de begin tijd ergens in 2010 en 2013. De meeste nummers zijn dan ook al op andere albums terug te vinden, maar dan met een andere bandbezetting.

Het album opent met het nummer Northern Lights, een echt typisch AA nummer, met BJ Barham’s stem en de altijd opmerkelijke pedal steel gitaar als een meanderende basis. In het nummer Look A Miss Ohio gaat het in dezelfde samenstelling verder maar dan in een iets hoger tempo.

En dan het nummer Jacksonville; voor mij het meest  waanzinnige mooie nummer ooit. Dit moet het origineel zijn; voor het eerst opgenomen, zonder enige poespas. En nog steeds, bij elke klap van de drums, de stem van BJ en de pedalsteel die natuurlijk niet mag ontbreken krijg ik weer kippenvel van dit nummer. Het hele nummer werkt toe naar een fenomenale apotheose. Kun je geen genoeg van krijgen.

Datzelfde  geldt ook voor het nummer Hurricane. Een prachtige afsluiting met het nummer Reidsville met gitaar, pedalsteel en natuurlijk weer de stem van BJ. Mooi opgebouwd en zo puur.

Wat leert ons dit album? Voor diegene die nog nooit hebben kennis gemaakt met AA een mooie kans om deze band te leren kennen vanaf het prille begin. Voor de fans is dit album een must om nog weer eens terug te gaan waar AA vandaan komt.   

Tracks:
01. Northern Lights
02. Look at Miss Ohio
03. Jacksonville
04. Harmless Sparks
05. Rattlesnake
06. Hurricane
07. Bigger in Texas
08. Reidsville

Website: http://www.americanaquarium.com/home