Review: Alvin Jett & The Phat noiZ Blues Band – How Long

 

Alvin Jett & The Phat noiZ Blues Band - How Long

Alvin Jett & The Phat noiZ Blues Band – How Long
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Mausoleum Records
Release date: 2024

Tekst: Peter Marinus

De kans is groot dat je nog nooit van Alvin Jett & The Phat noiZ Blues Band uit East St. Louis, hebt gehoord. Daarom is het goed om opnieuw kennis te maken via de heruitgave van hun ‘How Long’ album uit 2008.

Hierop blijkt dat dit een band was/is, die haar blues met flink wat soul en funk vermengde met een zeer aangenaam gevolg. De band was finalist tijdens de International Blues Challenge in 2006.

Ten tijde van dit album bestond de band uit Alvin Jett (zang, gitaar), Matt Davis (bas,zang), Corey “Woody” Woodruff (drums) en Frank Bauer (saxofoon, zang, ex-Jeremiah Johnson Band), op het album aangevuld door Jeremy West (drums), Arthur “Mississippi” Wiliams (harmonica), die onder meer met Boo Boo Davis en Sam Carr opnam, Marcus Steinmann (keyboards) en Rich McDonough (slidegitaar, ex-Soulard Blues Band).

Geopend wordt met de energiek rockende shuffle Boogie To The Blues. Een feestelijke opener waarop de band als een rauwere versie Big Twist & the Mellow Fellows klinkt met de doorleefde blueszang en priemende gitaar van Alvin Jett. Daarna is Ain’t Been The Same een vet pompende boogie met de kermende harmonica van  Arthur “Mississippi” Wiliams.

De gevoelige kant van de band komt aan bod in de intieme slowblues Angels Sing The Blues met soulvolle zang en krachtig kreunend gitaarwerk en het al even intieme My Baby’s Place. Op de tweede helft van het album overtuigt de band het meest. Zo is Bluesman een loom soulvol groovend nummer met warme blazers en een onstuimig swingend eind.

China Doll is ook een soulvol bluesnummer compleet met een naar een climax toe hijgende dame… Vervolgens is Borrowed Time een fel funkend nummer met bijtend gitaarspel gevolgd door het al even funky en instrumentale 7-47 Central Time. In Milk And Cookies gaat de band richting het geluid van Tower Of Power maar dan op een bluesy manier.

Na het vrolijk sprankelende Best Friend You Got, met swingende zydeco invloeden, wordt het album afgesloten met de broeierig swampboogie Down In The Delta.

Voor velen, waaronder ik, is dit een zeer aangename hernieuwde kennismaking met Alvin Jett & the Phat noiZ Blues Band!

Tracks:
01. Boogie To The Blues
02. Ain’t Been The Same
03. How Long
04. Angels Sing The Blues
05. Your Blues Ain’t Like Mine
06. My Baby’s Place
07. Coming My Way
08. What Must A Player Do?
09. Bluesman
10. China Doll
11. Borrowed Time
12. 7-47 Central Time
13. Milk And Cookies
14. Best Friend You Ever Had
15. Down In The Delta

Website: https://www.facebook.com/alvin.jett