Review: Deb Ryder – Live And Havin’ Fun

 

Deb Ryder - Live And Havin’ Fun

Deb Ryder – Live And Havin’ Fun
Format: CD – Digital / Label: VizzTone Label Group
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

De Amerikaanse blues zangeres Deb Ryder had Etta James als mentor en dat is te horen ook! Deb beschikt namelijk over dezelfde vocale powerhouse stijl als Etta en houdt zich ook bezig in het gebied rondom de blues, soul en funk.

Haar nieuwe album is live opgenomen in the Mint in Los Angeles. En een livealbum behoort vooral sfeervol en opwindend te zijn. Door de, volgens mij, ingemixte publieks participaties ontbreekt de live sfeer echter op dit album. Als gitaarlegende Albert Lee bijvoorbeeld voorgesteld wordt verwacht je toch wel iets meer dan een lauwe respons, die ook klinkt na elk nummer op dit album.

Aan de zang en de muziek ligt het echter niet. Die zijn namelijk van grote klasse! Deb wordt bijgestaan door haar echtgenoot Ric W. Ryder (bas), Johnny Lee Schell (gitaar), Jim Pugh (Hammond B-3), Tony Braunagel (drums), Tex Nakamura (harmonica), Alan Maggirri (gitaar), Lon Price (saxofoon) en Paul Litteral (trompet). Een klasseband!

Ze gaan vurig van start met Fun Never Hurt No One. Een nummer met de ongepolijste powerhouse zang van Deb en stuwende blazers.

Daarna volgt het broeierig groovende Enjoy The Ride waarin wat lichte Gimme Some Lovin’ (Spencer Davis Group) invloeden rondwaren. Naast de krachtige zang van Deb steelt de brullende harmonica van Tex Nakamura de show. Gitaarlegende Albert Lee is een drietal nummers te horen. De eerste, Temporary Insanity, is een losjes swingende shuffle met vlammend gitaarspel. Ook in de New Orleans swinger Ma Misere is Alber Lee al twangend te horen.

Any Bottle On The Shelf is een losjes boppend nummer met wederom Albert Lee en de vurige slide van Johnny Lee Schell. In het energiek funkende Bring The Walls Down treden gitaristen Joey Delgado en Big Lou Johnson aan. Verrassend is de spoken word bijdrage van G. Garrett.

De intieme kant van Deb is te horen in de zwoele jazzy ballad Might Just Get Lucky met een glansrol voor de losjes swingende piano van Jim Pugh. I’m Coming Home is een venijnig funkend nummer met een heerlijk stuwende groove gevolgd door de grimmige boogie Prisoner Of War.

Zowel het Delbert McClinton- achtige Hold On als het Stones-achtige Blues Is All I Got zijn prima voorbeelden van bluesy rockende nummers.

Muzikaal en qua zang is dit nieuwe album van Deb Ryder zeer dik in orde. Qua sfeer iets minder.

Tracks:
01. Fun Never Hurt No One
02. Enjoy The Ride
03. Temporary Insanity
04. Bring The Walls Down
05. Might Just Get Lucky
06. Ma Misere
07. Goodbye Baby
08. Get Ready
09. Guilty As Sin
10. I’m Coming Home
11. Prisoner Of War
12. Hold On
13. Any Bottle On The Shelf
14. Blues Is All I Got

Website: https://www.debryder.com/