Justin Johnson – Rough Edges
Format: CD -Digital / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Tom Wouters

‘Rough Edges’ is het vijfde album van de uit Noord-Californië stammende gitarist Justin Johnson. Een toepasselijke titel want zowel Johnson’s gitaarspel als de nummers op de plaat bevat de nodige ‘rough edges’. Johnson heeft als gitarist een eclectische vintage rock ‘n’ roll stijl, ongepolijst en met alle effectknoppen open opgenomen.

Zoals de classic rock in het openingsnummer Chuck Berry’s Down Bound Train waar Johnson behoorlijk te keer gaat op zijn wah-wah pedaal. Fraai is ook zijn slide gitaar in de swamp blues Whiskey Barrel Blues. Volgt de rockabilly song All I Can Do Is Cry waar Johnson als een op hol geslagen Dick Dale surfgitaarklanken uit zijn instrument tovert. Die surfgitaar houden we er nog even in in Avalanche, de soundtrack van een western tv-serie als Rawhide. Je ziet bij wijze van spreken de cowboys op hun paarden de hoek om denderen.

Another Bleary-Eyed Morning is Johnson solo, waarin hij een soundcollage zwanger van distortion schildert. De Hank Williams-cover Ramblin’ Man is classic rock à la Led Zeppelin.
Romp In The Swamp daarentegen is onvervalste Southern Rock met prachtig slidegitaar werk. Die slidegitaar keert nog even terug in de fraaie deltablues Quicksilver, waarna het wah-wah pedaal er weer bij wordt gepakt voor de classic rock van titelsong Rough Edges.

Rough Edges wordt afgesloten met de wat uit de toon vallende countrysong Some Parts Of Crazy en de intieme blues van Won’t Blow Away.

Justin Johnson heeft met ‘Rough Edges’ een rauwe en sympathieke vintage rock ‘n’ roll plaat gemaakt, die in alles de liefde voor de rockgitaar ademt.

Tracks:
01. Down Bound Train
02. Whiskey Barrel Blues
03. All I Can Do Is Cry
04. Avalanche
05. Another Bleary-Eyed Morning
06. Ramblin’ Man
07. Romp In the Swamp
08. Quicksilver
09. Rough Edges
10. Some Parts of Crazy
11. Won’t Blow Away

Website: Justin Johnson