Review: T Bone Burnett – The Other Side

 

T Bone Burnett - The Other Side

T Bone Burnett – The Other Side
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Verve
Release: 2024

Tekst: Tom Wouters

De Amerikaanse producer, gitarist en singer-songwriter T Bone Burnett brak bij het grote country en bluespubliek door als gitarist in de band van Bob Dylan tijdens diens jarenlange Rolling Thunder Revue-tour. Daarvoor had Burnett als producer al gewerkt met artiesten als Los Lobos en Elvis Costello, later zou hij naast een aantal filmscores, nog albums produceren van John Mellencamp, Alison Kraus & Robert Plant (Raising Sand’), Elton John en Gregg Allman (‘Low Country Blues’). Voor zijn werk kreeg Burnett in de loop der jaren maar liefst twaalf maal een Grammy Awards.

Door al dat producerswerk raakte Burnett’s misschien wel grootste talent een beetje ondergesneeuwd. Burnett is namelijk een gruwelijk goede songwriter en op zijn eerste solo-album sinds twintig jaar, ‘The Other Side’, laat hij dat overtuigend horen. ‘The Other Side’ is een akoestisch country album geworden met twaalf fraaie songs. Het begint met T Bone Burnett solo in het religieus getinte He Came Down, dat wordt gevolgd door het mysterieuze Come Back (When You Go Away) met mooi slidegitaarwerk van Burnett zelf. Daarna krijgt hij gezelschap van een aantal muzikale vrienden, te beginnen met Rosanne Cash in het countryduet (I’m Gonna Get Over This) Some Day, dat een fraaie Everly Brothers-achtige uitvoering krijgt.

Met de vocalisten van de Amerikaanse indie-groep Lucius, Jess Wolfe en Holly Laessig, nam Burnett voor ‘The Other Side’, maar liefst vijf songs op. Wolfe en Laessig voegen hun hemelse backing vocals toe aan Waiting For You, The Pain Of Love (dat zo maar een George Harrison-song had kunnen zijn), The Race Is Won, het prachtige The Town That Time Forgot en Little Darling.                                                       

T Bone Burnett solo schittert dan weer in de twee fraaie songs The First Light Of Day en Everything And Nothing.

‘The Other Side’ is een heel mooi, retrospectief album geworden, dat het grootse songwritingtalent van T Bone Burnett alle eer aan doet.  

Tracks:
01. He Came Down
02. Come Back (When You Go Away)
03. (I’m Gonna Get Over This) Some Day (With Rosanne Cash)
04. Waiting for You (With Lucius)
05. The Pain of Love (With Lucius)
06. The Race Is Won (With Lucius)
07. Sometimes I Wonder
08. Hawaiian Blue Song
09. The First Light of Day
10. Everything and Nothing
11. The Town That Time Forget
12. Little Darling

Website: https://tboneburnett.com/