Review: Medicine Head – Heartwork

 

Medicine Heart - Heartwork

Medicine Head – Heartwork
Format: CD – Digital / Label: Talking Elephant Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

De Britse band Medicine Head werd in 1968 opgericht door John Fiddler (zang, gitaar) en Peter Hope-Evans (harmonica). Al snel werd de band door John Peel getekend voor diens Dandelion label waarop ze drie albums uitbracht. Hun One & One Is One werd in ons land een bescheiden hit.

Wat velen niet weten is dat Medicine Head altijd is blijven bestaan. Ook toen Peter Hope-Evans de band verliet. In feite is Medicine Head nu dus het project van John Fiddler met de hulp van muzikale vrienden zoals op dit album Belinda Campbell, Bucket Colwell en Dzal Martin.

Het nieuwe Medicine Head album ademt ontspanning uit via zacht deinende, sprankelende nummers met een geluid dat ergens tussen Chris Rea en Tom Petty in zit.

Een goed voorbeeld is de luie ontspannen blues Makin’ Up For Lost Love met een soulvol geluid en fraai kermend gitaarspel. Het Tom Petty geluid is te horen in het loom galmende Alibi, dat ook aan het geluid van Eric Clapton in zijn vroege J.J. Cale periode doet denken.

De intieme ballad Everybody Has The Blues (Sometimes) mengt op een warme wijze Americana, blues en pop. De blues is iets nadrukkelijker aanwezig in de luie slideblues Get Your Hands In The Air. De groove in dit nummer doet ietwat aan G. Love & Special Sauce denken.

In Livin’ In A Bubble gaat Medicine Head op de tropische luie reggaetoer. It’s All About The Love is vervolgens weer een warme liefdevolle ballad gevolgd door het Tom Petty achtige en intieme Blue Eyes.

Het lui groovende Ridin’ In My Car sluit het album af.

Een zeer aangenaam album, dat op een prettige ontspannen wijze aantoont dat we nog steeds met Medicine Head rekening moeten houden!

Tracks:
01. Makin’ Up For Lost Love
02. Alibi
03. Everybody Has The Blues (Sometimes)
04. Get Your Hands In The Air
05. Livin’ In A Bubble
06. Love Is Not A Dream
07. Gotta Hold On
08. It’s All About The Love
09. Blue Eyes
10. Ridin’ In My Car

Website: https://medicinehead.rocks/