Review: Washing Machina – The Spontaneous Splendid

 

Washing Machina - The Spontaneous Splendid

Washing Machina – The Spontaneous Splendid
Format: Vinyl LP – Digital / Lövely Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Ik kan fans van indie rockbands als the Pixies, the Breeders en Sonic Youth van harte aanraden om eens naar het debuutalbum van de Zweedse band Washing Machina te gaan luisteren. Deze band uit Stockholm heeft namelijk een even donker en noisy geluid al de genoemde indie bands.

De band bestaat uit Mark, Karla, Sara en Emelie en ze openen hun album met Steampunker. In tegenstelling tot de titel hebben we hier niet te maken met stomende punk maar wel met een lui donker, enigszins Pixies-achtig nummer, vol met snijdend gitaarwerk en een bedwelmend geluid.

In het krachtige Twilight Zone sluipen noisy Sonic Youth invloeden binnen. Het dreunende Uncompletable gaat meer de kant van the Breeders en Garbage op met  bedrieglijk zwoele zang . Een ploegend pompende fuzzbas is in het  intro van Daydream Team te horen. Een heftig kreunend en knarsend indie nummer.

Vervolgens klinkt Eaten People broeierig en dreigend schurend. In October duiken U2 invloeden op vermengd met een Killing Joke-achtig donker geluid. Na het bedwelmende en schurende Silver Hugs pompt Into The Dark op een grimmige wijze voort. Ben Ruthie is de bedwelmende en sprankelende afsluiter van dit album.

Een album vol met schurende en prima indie-rock!

Tracks:
01. Steampunker
02. Twilight Zone
03. Uncompletable
04. Daydream Team
05. The Loop
06. Eaten People
07. October
08. Silver Hugs
09. Into The Dark
10. Ben Ruthie

Website: https://washingmachina.com/