Jeff Liberman – Celebrate The Day
Format: CD – Digital / Label: JSL Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Jeff Liberman is een zanger-gitarist uit Chicago, die al een flinke rits albums achter zijn naam heeft staan. Dat is zo’n beetje alle informatie die ik over deze gitarist kon vinden. Dus laten we zijn muziek op zijn nieuwste album maar het “woord” geven.

Qua stijl zit Jeff ergens tussen de blues- en de progrock in. De verbindende factor hierin is zijn ontzettend harde en rauwe gitaarspel waarin je invloeden van Jimi Hendrix maar ook van Frank /Steve Vai tegenkomt.

Het album opent lekker funky met het stuwende That’s Why I‘m Here met gemeen snijdend gitaarspel en Jeff’s zang die lekker soulvol en doorleefd klinkt.
De sfeer blijft funky in Hot Blooded Woman maar dan op een broeierige dreigende wijze met messcherp brullend spel van Jeff. Dan is de loom pompende bluesrocker By Her Side aan de beurt waarna dreunende drums het superfunky Tree openen. Een instrumental met zowel fusion als Zappa invloeden.

Het rustpunt is de hemels zwevende ballad Don’t Leave Me Cold met lichte Jethro Tull trekjes door Jeff’s zang. In de instrumental Moonlit Night worden voorzichtig tropische reggae en progrock klanken met elkaar vermengd.

Vervolgens wordt de funkhoek weer opgezocht in het “The Thrill Is Gone”-achtige Be Your Man. Celebrate The Day gaat meer de zwevende progrock hoek in met lichte Thin Lizzy trekjes in de zang.
De instrumental Itty Bitty Ditty is een zeer funky bluesrocknummer waarna er in Maga classic rock (a la Bachman-Turner Overdrive) opduikt. De boodschap van dat nummer is trouwens “Make America great again….” Ook van popinvloeden blijkt Jeff niet vies te zijn. I Love You is namelijk een luchtig stuwend poprock nummer.

De Jimi Hendrix invloeden duiken op in de rauw groovende instrumental Causal Nexus terwijl er smerige garageblues te horen is in het gemene I Ain’t That Way. Na een tweetal pompende rockers, Noodle Poodle en No More Lies, kom ik tot de conclusie dat dit album absoluut door alle liefhebbers van het betere (harde) gitaarwerk gehoord moet worden!

Tracklist:
01. That’s Why I’m Here
02. Hot Blooded Woman
03. By Her Side
04. Tree
05. Don’t Leave Me Cold
06. A Long Sweet Kiss
07. Moonlit Night
08. Be Your Man
09. Celebrate The Day
10. Itty Bitty Ditty
11. Maga
12. I Love You
13. Causal Nexus
14. I Ain’t That Way
15. Noodle Poodle
16. No More Lies

Website: Facebook

Hits: 1