Recensie: Bishop Gunn – Gypsy Cadillac

 

Bishop Gunn – Gypsy Cadillac

Bishop Gunn – Gypsy Cadillac
Format: CD – Digital / Label: Farm2Turntable
Release: 2021
Tekst: Martijn Wesseling


Het debuutalbum van Bishop Gunn, opgenomen in legendarische studio’s Muscle Shoals Sound Studio, Fame Studio’s en The Purple House, kreeg lovende recensies (waaronder één van ondergetekende) en een hoge notering in de Billboard charts.

Vervolgens werd de band gebombardeerd tot de nieuwe sensatie in de blues en southern rock muziek. Ze stonden in het voorprogramma van Lynyrd Skynyrd en Rolling Stones.  Ze gingen op pad met bands als Blackberry Smoke en The Marcus King Band. In Nederland speelden ze samen met ons eigen Dawn Brothers.  Volgens Rolling Stone was het de nieuwe southern rock band die je moest zien. 

De band leek dus een mooie toekomst voor zich te hebben. Helaas liep het in de gelederen van de band niet zo lekker. Begin 2020 werd dan ook aangekondigd dat de band voorlopig alle concerten en muziek releases zou stoppen en uitstellen. Ze moesten er eerst samen uitkomen. Dit betekende ook een uitstel van het tweede album, voor onbepaalde tijd. Vervolgens werd begin dit jaar Travis McCready, de zanger van de band, ook nog opgepakt vanwege het bezitten en gebruiken van drugs. De hoop dat het nog goed zou komen met de band was inmiddels bij de meeste fans wel weg.   

Het was voor mij dus een complete verrassing toen ik op 9 juli j.l. Pink Blanket, een puik en stevig southern rock nummer, van Bischop Gunn op Spotify zag staan. Het was me echter nog niet eens opgevallen dat er ook een nieuw album op Spotify stond. Eerlijk gezegd viel dit me pas op toen het album in de release lijst van Bluestown Music stond. Het beluisteren van het eerste album was allerminst een straf, dus ik was zeer bereid ook dit album eens aan een keuring te onderwerpen.

Als er iets is wat ‘Gypsy Cadillac’ wel oproept bij mij is het spijt en eerlijk gezegd ook wel hoop. Spijt, omdat ik deze geniale band niet live heb kunnen aanschouwen. Met deze tweede leg bewijzen ze namelijk opnieuw dat ze echt de nieuwe belofte aan het southern rock front waren.

In mijn recensie van het eerste album schreef ik al dat het me niet zou verbazen dat deze band over een paar jaar in één adem genoemd zou worden met de bands waar ze bij in het voorprogramma stonden. Dit tweede album zet ze al in dat rijtje. Opnieuw bedienen ze zich van een mix tussen southern rock, blues, rock ‘n roll en soul. Er zit echter net wat meer soul en emotie in de muziek. Let vooral ook op de heerlijke versie van Mama Told Me die ze hebben toegevoegd.

De hoop die ik voel dat ze met deze set nummers toch weer eens live gaan spelen is wat ongegrond. De band heeft zelf aangegeven dat dit niet betekent dat ze verder gaan, waarbij ze zelfs een foto op Facebook hebben geplaatst met een grafsteen en RIP. Dit lijkt me toch een duidelijke boodschap. Eeuwig zonde.

Wellicht dat we de zanger in de nabije toekomst opnieuw horen. Zoals Phil Campbell, de voorman van de eveneens gestopte southern/blues rock belofte The Temperance Movement, die inmiddels weer de sterren van de hemel zingt in The Byson Family. Het is te hopen! Voorlopig hebben we in ieder geval een nieuw album om grijs te draaien.

Tracklist
01. Mother Music (intro)
02. Gypsy Cadillac
03. What It Do
04. Nothing to Lose
05. On My Way
06. Keep It in the Red
07. Mother Music (Band Version)
08. Mama Told Me
09. Ain’t It a Shame
10. Sadder Days
11. Black Train
12. Unchained
13. Mother Music (Outro)

Website: Bishop Gunn