Review: The Power Of The Heart – A Tribute To Lou Reed

 

The Power Of The Heart - A Tribute To Lou Reed

The Power Of The Heart – A Tribute To Lou Reed
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Light In The Attic Records
Release: 2024

Tekst: Tom Wouters

Een tribute album voor Lou Reed is helemaal geen slecht idee. De in 2013 gestorven New York-rocker heeft tenslotte een ongekend belangrijk oeuvre aan rocksongs achtergelaten. Zoals zijn muzikale geestgenoot Keith Richards, één van de artiesten die aan het tribute-album meewerkte, het stelt: “Lou was the real deal and unbelievably important for American music”. Toch zijn tribute albums altijd een beetje tricky en dat geldt ook voor ‘The Power Of The Heart – A Tribute To Lou Reed’.

Simpelweg goede songs naspelen brengt meestal niet veel en zeker in het geval van Lou Reed geldt dat. Reed’s songs drijven op zijn vocale voordracht, zijn uitgestreken stem met zijn bijtende intonatie. En om maar met het slechte nieuws te beginnen: een aantal van de uitverkoren artiesten (Joan Jett, Maxim Ludwig, The Afghan Wigs en Automatic) trapt vol in deze valkuil.                                                           

Het wordt pas leuk als de artiest zo’n song naar zich toetrekt en er een eigen interpretatie aan geeft. Zo maakt Keith Richards een X-Pensive Winos-versie van I’m Waiting For My Man en verrast bluesman Bobby Rush met een mooie funkblues versie van Sally Can’t Dance.

Verrassend genoeg zijn het de vrouwelijke artiesten, die zich de songs van men’s man Reed het meest eigen maken, zoals de Canadese singer-songwriter Mary Gauthier met Coney Island Baby en Lucinda Williams met een rokerige, bluesy versie van Legendary Hearts.

En het zijn Rickie Lee Jones, die Walk On The Wildside een schitterende nachtclubjazz-interpretatie meegeeft, en Rosanna Cash, die Magician een fraaie country twist meegeeft, die voor de hoogtepunten van The Power Of The Heart zorgen. Samen overigens, met een andere Reed-geestgenoot, Rufus Wainwright, die een heel mooie versie van Perfect Day ten beste geeft.

The Power Of The Heart laat vooral horen wat voor een uniek songwriting talent Lou Reed was. Inderdaad: the real deal!

Tracks:
01. Keith Richards – I’m Waiting for the Man
02. Maxim Ludwig & Angel Olsen – I Can’t Stand It
03. Rufus Wainwright – Perfect Day
04. Joan Jett & The Blackhearts – I’m So Free
05. Bobby Rush – Sally Can’t Dance
06. Rickie Lee Jones – Walk on the Wild Side
07. The Afghan Whigs – I Love You, Suzanne
08. Mary Gauthier – Coney Island Baby
09. Lucinda Williams – Legendary Hearts
10. Automatic – New Sensations
11. Rosanne Cash – Magician
12. Brogan Bentley – The Power of the Heart