Review: Krissy Matthews – Krissy Matthews & Friends

 

Krissy Matthews & Friends

Krissy Matthews – Krissy Matthews & Friends
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Ruf Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Maar liefst 24 tracks! Een enorme batterij gastzangers en muzikanten! Dat is allemaal te vinden op het tiende album van de Brits-Noorse gitarist Krissy Matthews. Het album is zijn tweede voor het Ruf label.

En wat is dit een heerlijk album geworden! Een album vol afwisseling. Van loodzware bluesrock via mystiek zwevende blues en rock ‘n’roll naar funky blues!

Er staat werkelijk geen slecht of middelmatig nummer op dit album!

Begonnen wordt met het loodzware, traag pompende Queen. Vol met zwaar fuzzend en venijnig gitaarwerk en de zeer krachtige zang  van Kim Jennett (Voodoo Blood).

Dan volgt het Black Crowes-achtige Ain’t Got No Troubles On The Road waarin blijkt dat Chris Farlowe nog steeds prima bij stem is. Why Are You Ashamed of Me? is een mystiek zwevende slowblues met duidelijke Peter Green invloeden. De loom funkende Freddie King cover Pack It Up wordt opgesierd door de soulvolle stemmen van Big Daddy Wilson en Alice Armstrong.

Vervolgens is Tomorrow’s Blues  een Steely Dan-achtig latinnummer met Clem Clempson op de gitaar. Johnny Winter’s Rock ‘n’ Roll Hoochie Koo krijgt een venijnige rauwe cover met zang van Stoppok en de drums van Curt Cress.

Vervolgens stelen het soulorgel van Stevie Watts en de harmonicas van Jimmy Z en Will Wilde de show in de lome shuffle Learn To Live With The Blues. The Hamburg Blues Band komt aan bod in het lui deinende Try Me Again, dat een krachtig rockend eind heeft. Inga Rumpf en Miller Anderson delen de zang in de the Band cover The Weight.

Schijf 1 wordt afgesloten met de sluipende funky bluesjam SCIM Impro.

Het feest gaat op de tweede schijf gewoon verder. Drummer Dennis Chambers opent de Cream cover Sunshine Of Your Love. Een logge cover met een White Room eind. De luchtige swinger Broken heeft een Dave Edmunds achtig geluid met zang van Silja Hagen.

Twenty Flight Rock van Eddie Cochran klinkt losjes boppend met de hulp van Giles Robson op de harmonica. Clawfinger treedt aan voor het Red Hot Chili Peppers-achtige Do What I Say.

Vervolgens is het weer tijd voor een sfeervolle blues in Outside Woman Blues met Rob Tognoni als gast. Pubrock legende John Otway is te horen in het hilarische Bust A Button. The Hamburg Blues Band is voor een tweede keer te horen in het loodzwaar rockende So Einfach Ist Das, gevolgd door het broeierig deinende I Don’t Know Where My Heart Is.

Erja Lyytinen zingt het zwaar pompende Losing My Way waarna een gitaarduel wordt uitgevochten in Losing My Way door Krissy Matthews, Siggi Schwarz en Eric Steckel.

In de afsluiter Don’t Let Me Be Misunderstood bewijst de legendarische Arthur Brown nog steeds in topvorm te zijn.

Een dubbelaar met alleen maar hoogtepunten. En met meesterlijk gitaarwerk van Krissy Matthews. Verplichte aanschaf dus!

Tracks:
01. Queen
02. Ain’t Got No Troubles On The Road
03. Why Are You Ashamed Of Me?
04. Pack It Up
05. Tomorrow’s Blues
06. Rock’n’Roll Hoochie Koo
07. Learn To Live With The Blues
08. Road Angel
09. Try Me Again
10. I’m A Ram
11. The Weight

CD 2
01. Sunshine Of Your Love
02. Broken
03. Twenty Flight Rock
04. Do What I Say
05. Outside Woman Blues
06. Bust A Button
07. Hvorfor Stenger Du For Meg?
08. So Einfach Ist Das
09. I Don’t Know Where My Heart Is
10. Losing My Way
11. Mr Brown’s Blues
12. Don’t Let Me Be Misunderstood

Website: https://www.krissymatthews.com/