Review: Paul Black – Beautiful Sin

 

Paul Black - Beautiful Sin

Paul Black – Beautiful Sin
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

We hebben er veertien jaar op moeten wachten maar hier is dan eindelijk de opvolger van Paul Black’s ‘Blue Words’ album!

En het is het wachten dubbel en dwars waard geweest want Paul Black bewijst, dat hij nog steeds tot de bluesrock top behoort. Op een album dat lekker rauw en vlammend klinkt waarbij vooral Paul’s gierende (slide) gitaar opvalt.

Naast de gitaar en zang houdt Paul zich op dit album bezig met de bas en de harmonica. Daarbij geholpen door drummers Malcolm Cooley en Curtis Lieppi, Hammond organist Wynn Gogol en de backing voals van Sarah Smith en Carrie-Ann Lieppi.

Het smerig schurende Howl & Moan opent het album op een rauwe funky wijze met Paul’s vurig vlammende gitaar en zijn krachtige doorleefde stem. Een prima nummer, dat je gelijk hardhandig bij je lurven grijpt. Daarna volgt het broeierig pompende Beautiful Sin, voorzien van de nodige venijnige gitaarscheuten.

Het stuwende Hammond orgel van Wynn Gogol speelt een belangrijke rol in de soulblues van Live It Like You’re Never Gonna Die. Uiteraard is de bijtende gitaar van Paul ook prominent aanwezig. Het weldadig deinende Better Man gaat de Southern Rock kant op. Denk daarbij richting The Allman Brothers Band.

Na een intiem akoestisch blues begin gaat Let It Rain over in een ongenadig stampend broeierig nummer met snijdend slidegitaar werk. Never Go Home is vervolgens een intiem zwevende bluesrock ballad met gevoelig gitaarspel. How Long is een gruizig funky nummer, dat aan Oh Well van Fleetwood Mac doet denken.

Ook Losin’ Your Love is een funky ongepolijst nummer gevolgd door een verrassende bluesy cover van Brick House (The Commodores). Het schroeiend funky Go On Home, met bijbehorend rauw gitaarwerk, sluit het album af.

‘Beautiful Sin’ van Paul Black blijkt, na veertien jaar wachten, het wachten meer dan waard te zijn. Een absolute bluesrock aanrader!

Tracks:
01. Howl & Moan
02. Beautiful Sin
03. Live It Like You’re Never Gonna Die
04. Better Man
05. Let It Rain
06. Never Go Home
07. The Way
08. How Long
09. Losin’ Your Love
10. Brick House
11. Go On Home

Website: https://paulblack.ca/