Review: John Craigie – Pagan Church

 

John Craigie - Pagan Church

John Craigie – Pagan Church
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Alliance Entertainment
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Na een aantal ontspannen albums besloot singer-songwriter John Craigie uit Portland een samenwerking aan te gaan met TK & the Holy Know-Nothings, die bestaat uit Jay CobbAnderson (pedal steel, harmonica, piano, orgel, gitaar, bas), Taylor Kingman (slidegitaar, gitaar, bas), Lewi Longmire (bas, piano, trompet, orgel), Sydney Nash (orgel, piano, trompet, trombone, saxofoon, gitaar) en Tyler Thompson (drums).

Met die band werd het ‘Pagan Church’ album opgenomen en die samenwerking klinkt subliem!

Americana met een veelal broeierig funky geluid, dat terug doet denken aan bijvoorbeeld Little Feat en The Band en dat gevoed wordt door de warme intieme stem van John en zijn vaak ironische teksten.

Een goed voorbeeld is het openingsnummer Damn My Love. Lui funkend als Little Feat met de huilende pedal steel van Jay Cobb Anderson. Het ontspannen California Sober klinkt bluesy met kreunend harmonicaspel en een losjes swingende piano.

Het zacht groovende Walking Guilty klinkt als een funky Randy Newman met de nodige Little Feat en The Band trekjes. En met speciale aandacht voor een jubelende trompet. De intieme kant van John is te horen in intieme ballads als Where It’s From, de lome ballad Sandra met een Walk On The Wild Side (Lou Reed)-achtige romige bas en de breekbare melancholieke ballad Pagan Church. Er wordt ook pittig gerockt en wel in de fel riffende bluesy rocker Viking Sex met vurige slidegitaar spel en de schurende riffer While I’m Down.

Prijsnummer is het swampy groovende en bluesy Grand Junction.

De samenwerking tussen John Craigie en TK & the Holy Know-Nothings heeft een schitterend, broeierig Americana album opgeleverd!

Tracks:
01. Damn My Love
02. California Sober
03. Walking Guilty
04. Where It’s From
05. Viking Sex
06. Good To You
07. Judas
08. While I’m Down
09. Sandra
10. Grand Junction
11. Pagan Church

Website: https://johncraigiemusic.com/