Original Soundtrack – Ma Rainey’s Black Bottom
Format: CD / Label: Maisie Music – Sony Music
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Eind vorig jaar verscheen de Netflix film “Ma Rainey’s Black Bottom”. Een zeer indrukwekkende film over blueszangeres Ma Rainey, die ook wel de “moeder van alle blueszangeressen” wordt genoemd.

De film speelt zich hoofdzakelijk af in een opnamestudio, die door blanke eigenaars gerund wordt. Ma en haar band zijn daar gepland om enkele opnames te maken.

De hoofdthema’s van de film zijn Ma’s zeer groffe eigengereidheid en de discriminatie, die in de jaren ‘20 welig tierde.

Acrtice Viola Davis speelt op een uitmuntende manier de rol van Ma Rainey terwijl Chadwick Boseman de andere hoofdrol speelt als de cornet speler Levee Green. Boseman overleed trouwens afgelopen augustus.

De muziek voor deze soundtrack is verzorgd door jazz legende saxofonist Branford Marsalis. Hij is verantwoordelijk voor de vele instrumentale nummers op dit album. Instrumentale nummers waarin het geluid van de jaren ‘20 prima bewaard is gebleven, dus veel swingblues, dixieland, ragtime en ragtime. De nummers, die eruit springen zijn de gejaagd pompende bigband jazz van Chicago Sun, de zeer desolate ballad Reverend Gates met stemmige strijkers, het Summertime-achtige ragtime nummer Levee And Dussie en het dreigende Levee Confronts God met de broeierige saxofoon van Branford Marsalis.

De vocale nummers zijn afkomstig van zangeres Maxayn Lewis, die in een ver verleden deel uitmaakte van the Ikettes van Ike & Tina Turner en de bands Maxayn en Snap!

Zij vertolkt op een zeer rauwe en authentieke wijze de vocale rol van Ma Rainey in bijvoorbeeld Deep Moaning Blues en het ondeugende Ma Rainey’s Black Bottom.

Ook hoofdrolspeelster Viola Davis is in één nummer te horen. Zeer rauw en getergd in These Dogs Of Mine.

Zydeco zanger Cedric Watson is te horen in de luchtige jugband swinger Skip, Skat, Doodle-do.

Naast de uitstekende film is er nu dus ook een zeer indrukwekkende soundtrack!

Tracklist:
01. Deep Moaning Blues
02. El Train
03. Lazy Mama
04. Chicago Sun
05. These Dogs Of Mine
06. Hear Me Talking To You
07. The Story Of Memphis Green
08. Jump Song
09. Leftovers
10. Shoe Shopping
11. Deep Henderson
12. Reverend Gates
13. Ma Rainey’s Black Bottom
14. Levee’s Song
15. Sweet Lil’ Baby Of Mine
16. In The Shadow Of Joe Oliver
17. Hear Me Talking To You
18. Levee And Dussie
19. Levee Confronts God
20. Sandman
21. Baby, Let Me Have It All
22. Toledo’s Song
23. Chicago Sunrise
24. Skip, Skat, Doodle-do

Website: Branford Marsalis