Recensie: Mythopoeic Mind – Hatchling

 

Mythopoeic Mind - Hatchling

Mythopoeic Mind – Hatchling
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Apollon Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Op het Apollon Records label komt de laatste tijd het ene na het andere prima progalbum uit. Zoals het album ‘Hatchling’ van de Noorse band Mythopoeic Mind. Deze band uit Oslo weet op navolgbare wijze hun progrock te vermengen met invloeden uit de avant-garde (vooral het geluid van Henry Cow), world music en ambient.

De band bestaat uit Steinar Børve (saxofoon, keyboards, zang), Ola Mile Bruland (bas, euphonium), Veronika Hørven Jensen (zang), Pål Selsjord (keyboards, trompet), Trond Gjellum (drums, percussie) en Anders K. Krabberød (gitaar) met op dit album Lars-Jarand Bakkelund op de bassoon.

Een goed voorbeeld van het geluid van Mythopoeic Mind is de opener van dit album, Fear Fiesta. Het begint op een avant-gardistische wijze en ontwikkelt zich langzaam tot een pompend prognummer. De zang van  Veronika Hørven Jensen is behoorlijk Jon Anderson (Yes)-achtig waardoor je niet om het geluid van Yes heen kunt.

Winter Of ‘73 is een mix van prog met mystieke worldmusic (het intro) waarna een groovend prognummer ontstaat met een heerlijk huilende gitaar.

Fog Vision is het beste als ambient prog te omschrijven. Zwevende saxklanken in een schrapend donker electronisch landschap met engelachtige zang en Jaco Pastorious-achtige fusion basklanken. Het nummer is opgedragen aan Lindsay Cooper van Henry Cow.

Het sfeervolle en mystiek klinkende Cottage Of Lost Play zit meer in de Jon & Vangelis hoek. Een krachtige en majestueus prognummer.
De afsluiter van het album, Hatchling, klinkt hemels zwevend en hier duiken Middeleeuwse klanken op vermengd met avant-garde, ambient en prog.

Het nieuwe album van Mythopoeic Mind hoort thuis in de platen/cd kast van elke prog liefhebber!

Tracks:
01. Fear Fiesta
02. Winter Of ‘73
03. Fog Vision
04. Cottage Of Lost Play
05. Hatchling

Website: https://www.facebook.com/MythopoeicMind/