Recensie: Mike Bloomfield – The Gospel Truth

 

Mike Bloomfield - The Gospel Truth

Mike Bloomfield – The Gospel Truth
Format: 2CD / Label: Sunset Blvd.
Release: 2021

Tekst: Jan Wolf

‘The Gospel Truth’, een compilatie van zowel bekend werk als meer obscuur materiaal samengevat in een mooie release. De studio disc wordt gecomplementeerd met een live registratie van een optreden in San Bernardino uit 1971.

Mike Bloomfield was een van ( misschien wel de) eerste blanke bluesgitaristen in Amerika. In de jaren zestig verdiende hij zijn sporen en reputatie in The Paul Butterfield Band.

Later was hij onder meer te horen op electrisch werk van Bob Dylan ( ‘Highway 61 ,Revisited’) en Muddy Waters maar speelde hij ook met Taj Mahal, Dr John en Al Kooper.

Het leven als ster en de aandacht die daarmee gepaard gaan waren echter niet aan Bloomfield besteed en al vroeg in de jaren zeventig besloot hij zich meer en meer terug te trekken met als gevolg dat zijn carrière zich niet meer in de spotlights afspeelde. Een steeds erger wordende drugsverslaving droeg hier niet aan bij en bleek zelfs in 1981 de oorzaak van zijn overlijden.

Op de eerste schijf van ‘The Gospel Truth’ horen we Mike zich uitleven op verschillende stijlen die hem ogenschijnlijk even makkelijk afgaan. Peepin‘ an a Moanin‘ Blues opent het bal waarmee je direct op een bluesbal in de vroege jaren van de vorige eeuw waant.

Instrumentale nummers worden vervolgens afgewisseld met track voorzien van vocals, gemeenschappelijk hebben ze in ieder geval dat het muzikale vakmanschap er vanaf spat bij Bloomfield, zeker gezien het gegeven dat veel van de nummers niet eerder in deze audiokwaliteit beschikbaar waren.

De registratie van het concert dat in februari van 1971 werd gegeven is misschien wel het hoogtepunt van ‘The Gospel Truth’, de toon wordt gelijk gezet met If You See My Baby en de verveling lag nergens op de loer wanneer we na ‘Drifting Blues tot de conclusie komen dat het allemaal best langer had mogen duren.

Tracklist:

CD 1: Best Of Acoustic & Electric Sessions
01. Michigan Water Blues
02. Frankie And Johnny
03. Hitch-Hike On The Possum Trot Line
04. Pleading Blues
05. Papa-Mama-Rompah-Stompah
06. Effinonna Rag
07. The Gospel Truth
08. You Took My Money
09. Lights Out
10. Junker’s Blues
11. It’ll Be Me
12. Snowblind
13. Peepin’ An A Mornin’ Blues
14. At The Cross
15. Hilo Waltz
16. Guitar King
17. My Children, My Children (I Call You)
18. See That My Grave Is Kept Clean

CD 2: In Concert
01. If You See My Baby
02. Poor Kelly
03. Statesboro Blues
04. You Won’t See Me
05. She’s Mine
06. Come Back Baby
07. Driftin’ Blues

Website: https://en.wikipedia.org/wiki/Mike_Bloomfield