Recensie: Jimi Hendrix Experience – Paris ‘67

Jimi Hendrix Experience – Paris ‘67
Format: LP / Label: Dagger Records
Release: 2021

Tekst: Danny van den Deijssel

Ondanks dat Jimi Hendrix al ruim 40 jaar niet meer onder ons is, komt er met enige regelmaat toch weer ‘nieuw’ materiaal uit. Vorig jaar bijvoorbeeld kwam ‘Live in Maui’ (zie hier) nog uit. Dagger Records is het label van de familie van Jimi die er voor zorgt dat er zo nu en dan bijzondere uitgaven op de markt verschijnen, zowel bootlegs als studiomateriaal. Zo hebben ze dit jaar speciaal voor Black Friday (het blijven tenslotte Amerikanen) een concert uit 1967 op vinyl geperst.

Het gaat hier om het concert dat de Jimi Hendrix Experience op 9 oktober 1967 gaf in de Olympia in Parijs. In de traditionele bezetting dus met Noel Redding op bas en Mitch Mitchell op drums speelden ze op de plek waar ze een jaar eerder nog in het voorprogramma van Johnny Hallyday speelden, het kon in die tijd dus ook snel gaan.

De waarschijnlijk niet helemaal complete setlist bestond vooral uit werk van zijn debuutalbum ‘Are You Experienced’ terwijl ze net nagenoeg klaar waren met de opname van ‘Axis Bold As Love’. Verder staan er drie covers op die zeker in de beginperiode van Hendrix veelvuldig onderdeel waren van zijn set. Catfish Blues (Muddy Waters), Rock me Baby (BB King) en Wild Things (Chip Taylor).

Wat meteen opvalt bij het beluisteren van deze plaat is dat de geluidskwaliteit van deze oorspronkelijk radio uitzending nog uitstekend is. De Experience een zeer sterk optreden geeft, ze verkeerden in meer dan goede vorm. Zowel in de snelle rockers als Stone Free en Fire is dit goed te merken. Vol vuur en passie wordt er gespeeld. Op de tweede LP kant staat een heerlijke versie van Red House natuurlijk een echte bluesklassieker van Hendrix, maar oh wat is hij goed in deze versie. Alsof hij één is met zijn gitaar brengt hij de blues. Met de vuiligheid die alleen Hendrix in zijn sound heeft.

De set wordt afgesloten met eerst een vlammend Purple Haze gevolgd met Wild Thing. Oorspronkelijk geschreven door Chip Taylor, waarschijnlijk het meest bekend van The Troggs, maar Jimi speelde dit veelvuldig live.

Deze Black Friday/Recordstore uitgave is zeker een mooie toevoeging in de al rijke collectie van live registratie’s van Jimi Hendrix en verdient dus een mooi plaatsje in de kast wat mij betreft.

Tracklist
01. Stone Free
02. Hey Joe
03. Fire
04. Catfish Blues
05. The Wind Cries Mary
06. Rock Me Baby
07. Red House
08. Purple Haze
09. Wild Thing

Website: https://www.jimihendrix.com/