Recensie: Jesper Theis – The Tide Will Turn Again

 

Jesper Theis - The Tide Will Turn Again

Jesper Theis – The Tide Will Turn Again
Format: CD / Label: Independent
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Het tweede album van de Deense zanger-gitarist Jesper Theis gaat gegarandeerd in de smaak vallen van liefhebbers van het broeierige rootswerk. Denk daarbij aan Tom Waits of Chuck E. Weiss.

Daarbij speelt de rauwe, gromstem van Jesper een belangrijke rol maar ook het broeierige muzikale landschap dat geschilderd wordt door Olav Gundnason (bas), Søren Lykkegaard (drums), Tim Lothar (orgel, akoestische gitaar, dobro, accordeon) en Jarno Varsted (harmonica, elektrische gitaar).

Jesper bespeelt de akoestische gitaar, de resonator en de banjo.

Het album wordt geopend met You Don’t Listen, een lui groovend nummer met een JJ Cale-achtige loomheid.

Het titelnummer, Tide Will Turn Again, klinkt warm en sprankelend met heerlijke warme basgeluiden van Olav Gudnason en de schuurpapieren stem van Jesper.

In Leaving It Behind is een funky zydeco geluid te vinden gevolgd door de luie shuffle Blue Eyed Jane, die af en toe wat weg heeft van Leadbelly’s Alberta.

De Tom Waits invloeden zijn overduidelijk aanwezig in de zachte shuffle Concrete House Of Pain en het lui groovende Going To The Rathole met broeierige elektrische gitaar van Jarno Varsted.

Doing Me Wrong en Closing Time Blues zijn beiden breekbare lome bluesnummers.

Jesper is solo te horen in het intieme, folky Let Me Put Your Mind At Ease waarna hij het album afsluit met het hoekig, funkly bonkende You Just Keep Fooling Around.

Album nummer twee van Jesper Theis hoort thuis in de verzameling van de liefhebbers van rauwere roots muziek!

Website: Jesper Theis