Recensie: Dave Appell & The Applejacks – Mexican Hat Rock 1954-62

 

Dave Appell & The Applejacks - Mexican Hat Rock 1954-62

Dave Appell & The Applejacks – Mexican Hat Rock 1954-62
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Arrangeur, producer en muzikant Dave Appell neemt in de Amerikaanse muziekgeschiedenis een vrij grote rol in. Zo was deze uit Philadelphia afkomstige artiest arrangeur voor artiesten als Jimmie Lunceford, Benny Carter en Earl “Fatha” Hines. Zijn band, the Applejacks, bestond uit een aantal anonieme studiomuzikanten die ook te horen was op nummers van Charlie Gracie, Chubby Checker, the Dovells en vele vele anderen.

In de USA scoorde Appell een aantal hits zoals Mexican Hat Rock, een bizar soort Mexicaans dansnummer en Bunny Hop, een zacht knorrend easy listening nummer.

De nummers op deze verzamelaar komen uit de periode tussen 1964 en 1962 en het merendeel zit boordevol rock & roll en jumpblues invloeden.

Zo is Ring Around My Baby een pompend jumpblues nummer en het geluid van Louis Prima is nabij in de stuwende The Love Express en Teenage Meeting (Gonna Rock It Up Right). Dinner With Drac is bij ons vooral bekend als Dracula van Z.Z. en de Maskers.

Night Train Stroll klinkt lekker broeierig en bluesy en Theme From The Untouchables klinkt spannend en pompend. In de luie rock & roll van Let’s Continental krijg je de dansinstructies bijgeleverd.

Ik moet eerlijk toegeven dat er ook een aantal bizarre en “appelige” nummers op deze schijf staan. Haal je sambaballen bijvoorbeeld maar tevoorschijn voor het Rum & Coca Cola-achitge Smarter. Love In The Jungle is een bizar nummer met een galmende pedal steel.

No Name Theme heeft veel weg van het Benny Hill thema, op Circle Dance zou je makkelijk kunnen line dancen (denk ik) en Love Scene lijkt easy listening met Spaghetti Western klanken te vermengen.

Wat vooral duidelijk wordt op dit album is dat er tussen 1954 en 1962 dus best wel aanstekelijke swingende muziek gemaakt werd!

Muziek voor een swingend feestje maar ook voor wat stijlvollere of juist superlullige tropische cocktail party’s.

Tracklist:
01. Smarter
02. Sweet Patootie Pie
03. Ookey Ook
04. Ring Around My Baby
05. The Love Express
06. Teenage Meeting (Gonna Rock It Up Right)
07. Ooh, Baby, Ooh
08. The Rock And Roll Story
09. Country Dance
10. Applejack
11. Love In The Jungle
12. Chitter Chatter Baby
13. No Name Theme
14. Dinner With Drac (Background Theme)
15. Mexican Hat Rock
16. Stop! Red Light!
17. Rocka-Conga
18. Am I Blue
19. Bunny Hop
20. Night Train Stroll
21. Circle Dance
22. Love Scene
23. Theme From The Untouchables
24. Memories Are Made Of This
25. Theme From The Young Ones
26. September Song
27. Mexican Hat Twist
28. Let’s Continental
29. Cherry Valley
30. Happy Jose
31. Noivous
32. Struttin’ In The Summertime
33. Any Time