Recensie: Whispering Sons – Several Others

 

Whispering Sons - Several Others

Whispering Sons – Several Others
Format: CD – LP – Digital / Label: PIAS
Release: 2021
Tekst: Paul Op den Kamp

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Lang leve België

Wat maakt toch dat onze Zuiderburen haast overlopen van goede bands. Muzikanten die zich durven te wentelen in ambitie, intensiteit en drama. Geen gemakzucht maar durf en theater.

Het nieuwe album van deze fluisterende zonen een nieuw bewijs van het hoge muzikale niveau in België. In het lijstje namen Deus, Hooverphonic, T.C Matic, Zita Swoon en Oscar And The Wolf verdiend deze band nu al een plekje. Als hun tweede album al zo sterk is, wie weet wat we in de toekomst mogen verwachten van hun.  

Whispering Sons bracht in 2015 haar eerste EP uit. Het jaar daarop waren ze de winnaars van de Humo Rock Rally. Het eerste volledige album verscheen in 2018.

De nerveuze post punk die de band maakt is van het kaliber ‘dansen op de vulkaan’ zoals dit ook het geval was bij Bauhaus of The Cure. Muzikale onheil waarbij ritmiek en somberheid samen haar eigen dans vormen. Basgitaar en drums stuwen het geheel vooruit. De gitaar als vlijmscherpe messteken die prikken in de muziek. Daarboven klinkt de sonore zang. Waarbij het toetsenwerk het duistere geheel afmaakt.

Tekstueel gezien is het natuurlijk ook een en al nachtmerrie. Een wat dystopische zoektocht die wordt onderbroken door geweld, verwarring en pijn. Alsof Ian Curtis  nog gewoon nieuw werk uitbrengt! Qua monotone stem klinkt zangeres Fenne Kuppens als de Joy Division zanger.

Muziek hoeft niet altijd leuk of prettig te zijn. Juist de diepgravende, wat schurende duisternis is zoveel mooier om jezelf als luisteraar in onder te dompelen. ‘Several Others’ zal vast een plek vinden als een van de beste albums van 2021.

Tracklist:
01. Dead End
02. Heat
03. (I Leave You) Wounded
04. Vision
05. Screens
06. Flood
07. Surface
08. Aftermath
09. Satantango
10. Surgery

Band Line Up:
Fenne Kuppens – Zang
Kobe Lijnen – Zang
Tuur Vandeborne – Basgitaar
Sander Pelsmaekers – Drums
Sander Hermans – Toetsen

Website: Whispering Sons