Recensie: Iiris Tarnanen – The Day I Was Born

 

Iiris Tarnanen - The Day I Was Born

Iiris Tarnanen – The Day I Was Born
Format: CD / Label: Eclipse Music
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Noteer het alvast maar! Iiris Tarnanen uit Finland gaat zeer groot worden! Ik kom tot deze conclusie na beluistering van haar debuutalbum ‘The Day I Was Born’. Een album, dat na crowd funding tot stand kwam en een album, dat een onuitwisbare indruk op mij maakt.

Iiris Tarnanen blijkt een zeer veelzijdige artieste te zijn. Haar soms haast opera-achtige stem klinkt enorm krachtig maar op sommige nummers ook sensueel jazzy. Het muzikale decor dat je op dit album voorgeschoteld krijgt is ook enorm divers.

Zo opent Iirs met Sinä Kaunis Riemastuttava Tyttö, een intiem jazzpop nummer. dat qua stijl in de buurt van Diana Kral komt. Een hemels nummer met de heerlijke contrabas van Mirva Tarvainen. Dan volgt The Flag, een haast barok achtig nummer met statige strijkers maar ook met zigeunerjazz violen.

Na een sprookjesachtig begin gaat Villit Veet plotsklaps over in warme bossa nova en latin met intiem trompetspel van Ilkka Arola.

Armaani Mun Vierahalla Maalla is hemels zwevend met de indrukwekkende operazang van Iiris en een Tori Amos-achtige intensiteit. Iiris klinkt als een sirene in het donkere Demon Inside Me met prachtige donkere celloklanken van Iiris.

Na de folkdance van Devil’s Dance gaat Iiris in In The Lap Of Love de folkrock kant op met een Kate Bush-achtig geluid maar ook Spaanse flamenco invloeden. Iiris blijkt ook bluesy te kunnen klinken in het jazzy boppende My Decision.

De afsluiter van hetr album Tiptoe Secrets Reveal is een zeer indrukwekkend nummer waarin de zang van Iiris van zeer grote klasse is.

Een absolute aanrader als je van Kate Bush, Björk, Tori Amos of Diana Kral houdt of als je van avontuurlijke muziek houdt.

Tracklist:
01. Sinä Kaunis Riemastuttava Tyttö
02. The Flag
03. Villit Veet
04. Armaani Mun Vierahalla Maalla
05. Demon Inside Me
06. Devil’s Dance
07. In The Lap Of Love
08. Syklinen Aika
09. My Decision
10. Tiptoe Secrets Reveal

Website: https://iiristarnanen.com/