Recensie: Jason Ringenberg – Rhinestoned

 

Jason Ringenberg - Rhinestoned

Jason Ringenberg – Rhinestoned
Format: CD / Label: Courageous Chicken Music – Sonic RendezVous
Release: 2021
Tekst: Gerrit Schinkel

De Amerikaanse singer-songwriter en gitarist Jason Ringenberg (22 november 1958, Kewanee, Illinois), verhuist in 1981 naar Nashville, Tennessee en richt daar de alternatieve countryband Jason & the Scorchers op. Met deze baanbrekende band brengt hij een groot aantal albums uit. Hun debuutalbum ‘Lost & Found’ verschijnt in 1985. 

Maar tegelijkertijd timmert punk-country-rocker Ringenberg ook aan de weg als soloartiest. Deze maand verschijnt, drie jaar na ‘Stand Tall’, zijn nieuwe soloalbum ‘Rhinestoned’.

COVID-19, de politieke situatie in zijn vaderland met Black Lives Matter waren een bron van inspiratie voor dit nieuwe album. En er lagen ook nog een aantal nummers die niet op zijn vorige album ‘Stand Tall’ pasten. Het nieuwe album wordt gecompleteerd met een aantal bewust gekozen covers. Het album is opgenomen in de Tone Chaparal Studio van multi-instrumentalist George Bradfute in Madison, Tennessee. De studio is gehuisvest in het huis waar countryzanger Jim Reeves ooit woonde.   

Jason Ringenberg
Photo by Scott Willis

Met de melodieuze countryrocker Before Love and War komt de stemming er meteen in. Lekker gitaarwerk en backing vocals van Kristi Rose. The Freedom Rides Weren’t Free is een politiek getinte song over de Civil Rights Movement in de roerige jaren ’60 van de vorige eeuw in de VS met rassenrellen en vredesmarsen.

Dat Ringenberg niet veel op heeft met de veranderingen in de muziekstad Nashville maakt hij duidelijk in het intens gezongen Nashville Without Rhinestones. Een van de hoogtepunten is de verpletterend mooie versie, met fiddle, accordeon en het duet met Kristi Rose, van The Storms Are On the Ocean van The Carter Family.

De Engelse theoloog en methodistenleider Charles Wesley zal zich ongetwijfeld in zijn graf omdraaien bij Ringenberg’s rockende versie van diens hymne Christ the Lord is Risen Today uit 1739. In Rode With Crazy Horse vertelt Ringenberg over zijn tocht te paard naast het opperhoofd van de Oglala Lakota stam, die in 1877 de dood vond in Fort Robinson, Nebraska.

My Highway Songs is een schitterende melodieuze countrysong met pedal steel, fiddle, mandoline, cello en bariton gitaar. Time Warp is een sprankelende cover van The Ozark Mountain Daredevils, en een andere cover, You Win Again van Hank Williams, krijgt een strakke uitvoering met pedal steel en een scheurende mondharp.

Stoned On Rhinestones is pure uptempo countryrock in de beste traditie van Jason & the Scorchers en het geluid van de Scorchers dringt ook door in de luidruchtige gitaarrocker Keep That Promise.

Het slotnummer, de melodieuze countrysong Window Town, heeft een hoog Nick Lowe gehalte. De fameuze steel van George Bradfute mag hier zeker niet onvermeld blijven.  

Conclusie:
Rhinestoned is een fantastisch album.

Tracks:
01. Before Love and War
02. The Freedom Rides Weren’t Free
03. Nashville Without Rhinestones
04. The Storms are on the Ocean
05. Christ The Lord is Risen Today
06. I Rode with Crazy Horse
07. My Highway Songs
08. Time Warp
09. You Win Again
10. Stoned on Rhinestones
11. Keep That Promise
12. Window Town

Line-up:
Jason Ringenberg – zang, akoestische gitaar, backing vocals, harmonica
George Bradfute – (12 string) akoestische gitaar, elektrische gitaar, bariton gitaar, bas, banjo, mandoline, cello
Steve Ebe – drums, percussie
Kristi Rose – lead vocals, backing vocals
Fats Kaplin – pedal steel, fiddle, accordeon
Addie Ringenberg – backing vocals
Mark Andrew Miller – backing vocals
Camille Ringenberg – piano, backing vocals

Website: Jason Ringenberg