Recensie: Various Artists – Rock And Roll Vixens 1 – 25 Black Woman Singer, Movers & Shakers

 

Various Artists - Rock And Roll Vixens 1 – 25 Black Woman Singer, Movers & Shakers

Various Artists – Rock And Roll Vixens 1 – 25 Black Woman Singer, Movers & Shakers
Format: CD / Label: Koko-Mojo Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Op dit eerste deel van de serie ‘Rock And Roll Vixens’ zijn de rhythm & blues dames aan zet. De ene keer luchtig swingend, de andere keer flink bluesy en soms ook ondeugend en brutaal.

De grootste naam op deze prima verzamelaar is Etta James. Zij is met haar ongeremde rauwe strot te horen in Something’s Got A Hold On Me en als deel van het duo Betty & Dupree, een duo dat zij vormde met Harvey Fuqua, slechts voor één single, If It Ain’t One Thing.

Iets minder bekend zijn soulzangeres Baby Washington met het stuwende No Tears uit 1962, zangeres en actrice Linda Hopkins, die ook nog een duetalbum met Jackie Wilson opnam, in het rauwe My Loving Baby met een bizarre vocale trombone in het intro, Little Esther, die later als Esther Phillips bekend zou worden, met het feestelijk swingende The Deacon Moves In  en het duo Mickey & Sylvia, oftewel zanger-gitarist Mickey Baker en zangeres Sylvia Vanderpool en hun pompende No Good Lover.

De veel minder bekende zangeressen zorgen voor een flinke hoeveelheid hoogtepunten.

Zo klinkt Betty James lekker bluesy in I’m A Little Mixed Up. Zangeres-pianiste Christine Chatham levert met het Peppy Price Orchestra het luie Ain’t Nothin’ Shaking af. Lulu Reed klinkt broeierig en bluesy in Watch Dog.

Jay Duvalle is een zangeres waarvan enige informatie ontbreekt. Dat maakt haar pompende Matchbox I’m Gonna Forget About You, met bijtend Johnny Guitar Watson-achtig gitaarspel, er zeker niet minder om.

My Man van Dolly Cooper is een vrolijke swinger a la Flip Flop & Fly en Housewifes Blues van the Enchanters is een goed voorbeeld van bluesy doo-wop.

Het is volop swingen geblazen op deze voortreffelijke verzamelaar!!!

Hits: 2