Recensie: The Shirelles – As, Bs, Hits And Rarities From The Queens Of The Girl Group Sounds 1958-1962

 

The Shirelles - As, Bs, Hits And Rarities From The Queens Of The Girl Group Sounds 1958-1962

The Shirelles – As, Bs, Hits And Rarities From The Queens Of The Girl Group Sounds 1958-1962
Format: CD / Label: Jasmine Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

De Amerikaanse Shirelles is één van de meest succesvolle meidengroepen uit de 50’s/60’s. Zij produceerden een geluid dat bol stond van de puber romantiek, verpakt in de ene keer een rhythm & blues/doo wop geluid en de andere keer in smachtende ballads.

De groep bestond uit Shirley Owens, Doris Coley, Addie Harris en Beverly Lee en werd opgericht voor een talentenjacht op hun highschool. Daar werden ze dan ook ontdekt en al snel werd er een contract getekend bij het Tiara label waar hun debuutsingle Met Him On A Sunday verscheen. Een onschuldige maar zeer pakkende mix van doo wop en pop met lieflijke zang en een zacht stuwende band.

De Shirelles stapten over naar het Scepter label en scoorde daar flink wat hits. Zeven Top 20 hits!

Hun nummer Will You Love Me Tomorrow, geschreven door Gerry Goffin en Carole King, werd opgenomen in de lijst van “beste nummers ooit” in het Rolling Stone tijdschrift en in 1996 werd de groep opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame.

Het Jasmine label heeft nu een verzamelaar van the Shirelles uitgebracht met  al hun singles tussen 1958 en 1962, met de B-kantjes en aangevuld met zogenaamde “raritities”.

Zoals gezegd spat de puberromantiek er in de meeste nummers vanaf. Zo zijn de naar liefde hunkerende Shirelles te horen in de ballad I Want You To Be My Boyfriend, een tiener bubblegum nummer van behoorlijk hoge kwaliteit.

Ook My Love Is A Charm is een ballad waarin het doo wop verleden van de groep goed te horen is. A Teardrop And A Lollipop, liefdesverdriet en een lolly, klinkt vervolgens weer behoorlijk smachtend. Het liefdesverdriet druipt van de ballad I Saw A Tear af.

Natuurlijk kan er ook gedanst worden. Zo is Slop Time een zeer dansbaar rhythm & blues-popnummer met hard scheurend saxwerk. Ook in het zacht pompende I Got The Message klinkt het rhythm & blues geluid door.

Je wordt erg vrolijk van Doin’ The Ronde met zijn lichte Iko Iko trekjes. Love Is A Swingin’ Thing klinkt zelfs voorzichtig funky.

Uiteraard ontbreekt de grote hit Will You Love Me Tomorrow niet op deze verzamelaar. En het nummer is nog steeds van een hoge kwaliteit dus heeft het de tand des tijds prima doorstaan.

Deze verzamelaar van the Shirelles geeft je een prima beeld van hoe goed deze meidengroep eigenlijk was.

The Shirelles - As, Bs, Hits And Rarities From The Queens Of The Girl Group Sounds 1958-1962 - back