Recensie: Various Artists – The Barnyard Hop – Hillbilly And Rustic Rockabilly Bop Volume 4

 

Various Artists – The Barnyard Hop – Hillbilly And Rustic Rockabilly Bop Volume 4
Format: CD / Label: Atomicat Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

De titel van deze verzamelaar verklapt het allemaal! We hebben hier te maken met deel 4 uit de serie ‘Hillbilly And Rustic Rockabilly Hop’ en dat houdt in dat er 28 zeer dansbare hillbilly en (voorzichtige) rockabilly voorbij komt. Allemaal nummers uit het eind van de 50’s en het begin van de 60’s.

De hoeveelheid obscure artiesten is wederom groot en dus kom je een aantal onbekende pareltjes tegen. Zoals de wiegende Western Swing van de jodelende Charlie Adams & the Lone Star Playboys in I’m A Railraod Daddy. Charlie Adams stapt in 1956 uit de muziekwereld door de grote populariteit van de rockabilly en begon een carrière in de verzekeringsbranche.

Little Jimmy Dickens is met zijn krachtige huilende zang te horen in de melancholieke countrydeiner Talking To The Wall.

Boo Bop Da Caa Caa van Eddie Bond & the Stompers is een luchtige bopper met een aanstekelijke vrolijkheid gevolgd door de boppende mix van hillbilly en rockabilly in I’m Wearing The Britches Now van Bill Carlisle featuring Cliff Carlisle.

Bonnie Lou’s The Barnyard Hop klinkt loom en sprankelend met Bonnie’s krachtige zang. Bluegrass grootheid Bill Monroe levert een hoogtepunt van het album af met de uitbundige swinger Out In The Cold World.

“The Man In Black” Johnny Cash is nu eens te horen in een opgewekte swinger in I Feel Better All Over. Hillbilly Hula van Jenks “Tex” Carman is een swinger met hilarisch, haast kakelend gitaarspel.

Rose & Cal Maddox zijn aanwezig met Gotta Travel On, een stuwend nummer met een gospelachtige kracht.

In Don’t Cry Little Darlin’ van the Carpenter Brothers & the Rhythm Boppers valt vooral het messcherp bijtende gitaarspel op.

Red Sovine’s Hold Everything (Till I Get Home) is vervolgens een uitbundig krachtig nummer. Lefty Frizell’s Shine Shave Shower (It’s Saturday) is een pompende lofzang op de zaterdag. Wanda Jackson klinkt in I Wanna Waltz brutaal en kirrend als altijd.

De afsluiter, I Ain’t Gonna Waste My Time van Wiley Barkdull is een waardige stuwende rockabilly aflsuiter van een subliem verzamelalbum.

Hits: 2