Review: Nine Below Zero – DenMark

 

Nine Below Zero - DenMark

Nine Below Zero – DenMark
Format: CD – Digital / Label: Zed Records
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Eind jaren ‘70 vond er in de UK een opleving van de blues plaats met energieke bluesbands als the Inmates. Dr. Feelgood en Nine Below Zero. Het geluid van die bands was fel en krachtig.

Nine Below Zero is er nog steeds en is nu in feite een duo van Dennis Greaves (zang, gitaar) en Mark Feltham (harmonica).

Zij komen nu met een dubbel CD, die gevuld met akoestische opnames. Het felle en krachtige bluesgeluid uit de beginjaren heeft plaats moeten maken voor een zeer gevarieerd akoestisch geluid. Soms een beetje te gevarieerd….

Zo opent het album met The Story Of Nathan John. Een loom swingend folky nummer, dat mij aan het geluid van McGuinness-Flint deed denken. De soulvol huilende harmonica van Mark Feltham steelt hier (en op andere nummers van het album) de show!

De folk, of liever gezegd world music, komt aan bod in het hoekig pompende The Ballad Of Dombovar. Een Oost-Europees aandoend nummer compleet met een swingend “Troika hier, troika daar” einde.

In andere nummers dient zich een intiem soulgeluid aan. Met een cover van Marvin Gaye’s What’s Going On kan dat ook eigenlijk niet anders. Brook Benton’s Kiddio krijgt een lui swingende souljazz versie en de Bobby Hebb klassieker Sunny klinkt erg intiem met weergaloos harmonicaspel.

Het covergehalte is hoog op dit album. Leiber & Stoller’s Spanish Harlem (bekend van Ben E. King) krijgt een enigszins misplaatste latin uitvoering en Amazing Grace had wat mij betreft achterwege mogen blijven. Geslaagde covers zijn een venijnig pompende versie van John Brim’s Ice Cream Man met gemeen brullende harmonica en bijtend gitaarspel.

Ook de luie bluesy cover van Randy Newman’s Sail Away is geslaagd hetgeen ook geldt voor de prima bluescover van Jethro Tull’s Someday The Sun Won’t Shine For You en de bluesy cover van Michael Franks’ White Boys Lost In The Blues.

Ook geslaagd is de soulvolle cover van Area Code 615’s Stone Fox Chase en de rauw pompende blues in Sonny Terry & Brownie McGhee’s Born And Living With The Blues.

Na het Toots Thielemans-achtige jazzy Denmark kom ik tot de conclusie dat dit akoestische uitstapje van Nine Below Zero gedeeltelijk geslaagd is. De veelzijdigheid in stijlen zit hier een beetje in de weg.

Misschien volgende keer weer een spetterend rauw bluesalbum?

Tracks:
CD 1:
01. The Story Of Nathan John
02. What’s Going On
03. You Made Your Bed (So You Better Lie In It)
04. Ice Cream Man
05. Spanish Harlem
06. Sail Away
07. Kiddio
08. Drinking Champagne
09. White Boys Lost In The Blues
10. The Ballad Of Dombovar
11. Someday The Sun Won’t Shine For You
12. Bring It On Home
13. Harmonica For Jnr Harmonica F or J And R

CD 2:
01. Sunny
02. Why Don’t You Try Me Tonight
03. Cherry Pink And Apple Blossom White
04. Carmelita
05. Stone Fox Chase
06. She’s A Loaded Gun
07. Helen
08. Slide Off Your Satin Sheets
09. One Scotch, One Bourbon, One Beer
10. Amazing Grace
11. Born And Living With The Blues
12. Drinkin’ Wine Spo-Dee-)-Dee
13. Denmark

Website: https://www.ninebelowzero.com/