Review: Sue Foley – One Guitar Woman

 

Sue Foley - One Guitar Woman

Sue Foley – One Guitar Woman
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Stony Plain Records
Release: 2024

Tekst: Harry Pater

De Canadese akoestische bluesgitariste en -zangeres Sue Foley heeft een nieuw album uitgebracht, ‘One Guitar Woman’ getiteld, dat een eerbetoon is aan de vrouwelijke pioniers van de gitaar en omvat een verscheidenheid aan genres en speelstijlen, allemaal op één gitaar gespeeld. Het album demonstreert de behendigheid van Foley’s vaardigheden op het gebied van akoestische nylonsnarige gitaar, terwijl ze haar bluesspel uitbreidt naar andere genres zoals Piemonte Fingerpicking, traditionele country, flamenco en klassiek.

Sue Foley werd op 29 maart 1968 geboren in het Canadese Ottawa, Ontario; ze is nu dus 58 jaar oud.  Tegenwoordig woont ze in de Verenigde Staten en heeft inmiddels vijftien albums uitgebracht. Over het waarom van dit nieuwe album vertelde ze “Vanaf het moment dat ik besloot professioneel gitarist te worden, heb ik altijd gezocht naar vrouwelijke rolmodellen. Dit zijn de vrouwen die zich al in de jaren twintig via het instrument uitdrukten, bij de aanvang van radio en muziekopnames. Zij zijn de pioniers en visionairs in wier voetsporen ik treed.”

In de prijzen…
Sue Foley is de winnaar van de Lifetime Achievement Maple Blues Award 2024! Als erkenning voor haar artistieke bijdrage aan de bluesmuziek ontving Sue Foley deze prestigieuze prijs in Toronto, Canada tijdens de Maple Blues-ceremonie op 12 februari 2024.  In mei 2023 ontving Foley voor de derde keer de Blues Music Award for Traditional Blues Female Artist (de Koko Taylor Award) in Memphis Tennessee. Ze werd ook geëerd als Gitarist van het Jaar en Blues Act van het Jaar bij de Austin Music Awards 2023, en Gitarist van het Jaar bij de Maple Blues Awards 2023.

Haar nieuwste studioalbum, ‘Pinky’s Blues’, won het beste traditionele bluesalbum tijdens de Blues Music Awards 2022, en haar nieuwste livealbum ‘Sue Foley Live In Austin Vol. 1’ heeft twaalf weken op nummer 1 gestaan ​​in de Roots Music Chart en heeft op een aantal blues Best Of 2023-lijsten gestaan.

Twaalf prachtige gevarieerde bluesy songs staan op het album, met in elke song prachtig gitaarwerk. Haar zangstem doet me soms denken aan die van Lucinda Williams en Rory Block, maar ze heeft toch een eigen geluid. Enkele van mijn favorieten zijn Maybelle’s Guitar, Lonesome Homesick Blues, Motherless Child Blues, het instrumentale Romance In A Minor en My Journey To The Sky, maar ook de rest is zeer de moeite waard!

Twaalf akoestische songs op één gitaar, is dat niet saai? Nou nee… er is genoeg variatie op dit album, ook al is het vooral akoestische blues! Zoals het flamenco-achtige Mal Hombre en het instrumentale La Malaguena, waarbij je in Spanje of Mexico waant en dus niet aan blues denkt.

Tracks:
01. Oh Babe It Ain’t No Lie
02. In My Girlish Days
03. Lonesome Homesick Blues
04. Mal Hombre
05. Motherless Child Blues
06. Romance In A Minor
07. My Journey To The Sky
08. Nothing In Rambling
09. Maybelle’s Guitar
10. Freight Train
11. Last Kind Words Blues
12. La Malaguena

Website: https://suefoley.com/