Recensie: Various Artists – Do It Up Right – Tuning The Guitar For New Adventures

 

Various Artists - Do It Up Right (Tuning The Guitar For New Adventures)

Various Artists – Do It Up Right – Tuning The Guitar For New Adventures
Format: CD / Label: Koko-Mojo Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Opnieuw is het een onmogelijke taak omde hoogtepunten van de nieuwe Koko-Mojo verzamelaar ‘Do It Up Right – Tuning The Guitar For New Adventures’ op te noemen aangezien het album vol staat met alleen maar prachtnummers! Nummers waarop de gitaar dit keer een centrale rol speelt in deels ongepolijste bluesnummers en deels luchtigere soulvolle nummers.

Uit de rauwe categorie springt de soepel swingende shuffle I Ain’t Bothering Nobody van Guitar Tommy Moore & the 5 Js er uit. Een groep uit St. Louis die slechts één single uitbracht in 1964 maar dan wel een single met lekker priemend gitaarwerk en gemeen snijdende zang.

Mickey Baker is te horen met zijn  messcherp ratelende gitaar in de donkere surfblues Old Devil Moon.

Een staaltje van bizarre doo wop/rhythm & blues is te horen in Big Game Hunter van Steve Gibson & the Red Caps met ultra donkere zang.

Wilson Pickett is overduidelijk, rauw, aanwezig in Kiss And Wake Up van the Falcons.

Rauw bijtend gitaarspel is te horen in Do It Up Right van Rene Hall, een gitarist, die later ook in B. Bumble & the Stingers en het orkest van Quincy Jones zou opduiken.

J.B. Hutto & the Hawks klinken super rauw, in de beste Elmore James traditie, in Dim Lights en John Lee Hooker is aanwezig met één van zijn vele rauwe boogies, You Can lead Me Baby.

You Give Me Nothing But The Blues van Guitar Slim zou later gecoverd worden door Ronnie Earl & the Broadcasters.

In Mushroom Machine (Part 1) van Bobby Arlin with the Hustlers duikt een garagerock-achtige rauwheid op. Een nummer dat gearrangeerd werd door de latere Byrd Skip Battin.

Van de meer soulvolle nummers vallen de ingetogen deinende shuffle On My Way Back Home van Flash Terry op naast de pianoboogie Saturday Night van Big Will Stephens with Buddy T & his Men, de indringende gospelblues van Sister Rosetta Tharpe in Jericho en de swinger Big Boy van het Bill jennings Quartet met het pompende orgel van Brother Jack McDuff.

Het is wederom swingen geblazen met een enorme hoofdletter “S” op deze Koko-Mojo verzamelaar!

Hits: 0