Review: Bloodest Saxophone Featuring Crystal Thomas – Extreme Heat

 

Bloodest Saxophone Featuring Crystal Thomas - Extreme Heat

Bloodest Saxophone Featuring Crystal Thomas – Extreme Heat
Format: CD – Digital / Label: Dialtone Records – Continental Record Services
Release: 2024

Tekst: Peter Marinus

Bloodest Saxophone is een Japanse jump blues band, die al in 1998 opgericht werd en inmiddels al twaalf albums achter haar naam heeft staan. Een band, die moeiteloos met een band als Roomful Of Blues vergeleken mag worden mede door de uitstekende blazers in de band.

In 2017 trok de band uit Tokyo naar Austin, Texas, op op te treden op het Eastside Kings festival en om hun ‘Texas Queens 5’ album op te nemen. Een album waarop onder andere Crystal Thomas te horen was. Deze samenwerking beviel dusdanig goed dat ze Crystal uitnodigde om naar Tokyo te komen om met de band te gaan toeren.

De samenwerking wordt op het nieuwe album ‘Extreme Heat’ voortgezet. Koda “Young Corn” Shintaro (tenorsaxofoon), Aoki Kelta (baritonsaxofoon, fluit), Shuji (gitaar), Masa (bas) en Kiminori (drums) bewijzen met dit album nogmaals een uitstekende blues-soulband te zijn, die nu toch echt eens wereldwijd moet gaan doorbreken.

En dat lijkt me met dit album toch echt geen probleem. Het album is namelijk gevuld met krachtig swingende jumpblues en intiemere soulnummers.

Geopend wordt met een cover van Tiny Bradshaw’s Mailman’s Sack. Een krachtig swingend nummer met de ongepolijst honkende blazers en de zeer soulvolle zang van Crystal Thomas. Daarna volgt nog een stuwend jumpblues nummer, I Don’t Need You. Een geoliede swinger met pompende blazers.

Undercover Of The Night is een verrassende cover van het Stones nummer. Een nummer, dat door Stones fans gezien wordt als één van de minste Stones nummers. In de handen van Bloodest Saxophone klinkt dit nummer als een lome bossa nova met krachtig scheurende saxofoon en warm jazzy gitaarspel.

Vervolgens is Dinah een luchtig, losjes swingend nummer met intieme soulzang van Crystal Thomas en al even intieme blazers. De intiemere soulkant van de band is te horen in het satijnzachte georkestreerde Good Morning en in de Johnnie Taylor Medley.

Somebodies Else’s Man is een loom pompende shuffle van een Roomful Of Blues-achtige klasse. In Country Girl wordt er weer voluit geswingd met uitbundig vurig brullend saxofoonwerk, jungle drums en priemende gitaar.

Afgesloten wordt met twee warme soulblues nummers. Let’s Love In The Moonlight en het wiegende Thank You Granddad.

Opnieuw bewijst Bloodest Saxophone dat zij zich moeiteloos kunnen meten met Roomful Of Blues. Verplichte aanschaf!

Tracks:
01. Mailman’s Sack
02. I Don’t Need You
03. Undercover Of The Night
04. Dinah
05. Good Morning
06. Somebodies Else’s Man
07. Oh Baby
08. Country Girl
09. Johnnie Taylor Medley
10. Let’s Love In The Moonlight
11. Thank You Granddad

Website:
https://bloodest-saxophone.com/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100001529569060