Various Artists – Boss Black Rockers Vol. 3 – Rockin’ Shoes
Format: CD / Label: Koko Mojo Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Elke keer als er een nieuwe Koko Mojo release op mijn digitale deurmat valt word ik blij. En dat is niet zo verwonderlijk want dit label flikt het hem elke keer weer om met prachtige verzamelaars op de proppen te komen. Verzamelaars, die vol staan met prachtige obscure rhythm & blues uit het einde van de jaren ’50 en het begin van de jaren ’60.

Ook dit keer schiet het label weer raak met deel 3 uit de Boss Black Rockers serie waarin dit keer aandacht voor de “zwarte” rock & roll.

Op de verzamelaar hoor je een groot aantal artiesten hun best doen om eindelijk eens door te breken bij het grote (dus blanke) publiek. Daartoe werden pogingen ondernomen om de rauwe kantjes van de rhythm & blues wat af te schaven. Gelukkig wordt het op deze verzamelaar nergens te gladjes en kan je genieten van bluesy rock & roll en rockende doo-wop.

Big Al Dowing opent het album met het Fats Domino-achtige Yes I’m Loving You met een spetterende gitaarsolo op het eind. Itchy Twitchy Feeling van the Swallows is een goed voorbeeld van rockende doo-wop waarin een krachtig honkende saxofoon te horen is.
Nog meer rockende doo-wop krijg je van Joe Perkins & the Rookies in het soepel rockende Ain’t You Glad Nature Did It, de luchtig swingende doo-wop van Kenny Esquire & the Starlites in Boom Chica Boom en de iets meer gepolijste doo-wop van Maurice Williams & the Zodiacs in College Girl.
Het wilde Little Richard geluid is terug te vinden in Tony Allan’s Rockin’ Shoes, Piano Slim & his Rockin’ Four met Lot Of Shakin’, Lot Of Jivin’en het overduidelijk op Little Richard’s “Lucille” geinspireerde Walk Ginny Walk van Lenny Johnson.
Uiteraard is Etta James wild en rauw als altijd in haar cover van Ray Charles’ What I Say en de backingband van Little Richard, the Upsetters, is te horen in het rauw pompende Steppin’ Out.
Het New Orleans geluid komt aan bod in Walking On My Thin Sole Shoes van Choker Campbell, Don’t You Just Know It van the Titans en het rockende I’m Gonna Catch You (Cutting Out On Me) van Curtis Carrington.

Verder zijn zeker het vermelden waard de rauwe rockende blues van Ray Gaines in Skippy Is A Sissy (If This Ain’t Love), de surfklanken van the Duals in Stick Shift en het garagerock achtige Crazy Bop van the Earthquakes.
Absoluut bizar en hilarisch is Don’t Wanna Leave The Congo van Norman (Arab) Sands & the Valiants, dat klinkt alsof Screamin’ Jay Hawkins al brullend verdwaald is in een mix van Afrorock met steeldrums en uitzinnig rauwe junglerock.

Het Koko Mojo label stelt me wederom niet teleur. Sterker nog: bestaat er al een Koko Mojo fanclub?

Tracklist:
01. Big Al Downing: Yes I’m Loving You
02. The Swallows: Itchy Twitchy Feeling
03. Ray Gaines: Skippy Is A Sissy (If This Ain’t Love)
04. Choker Campbell: Walking On My Thin Sole Shoes
05. Tony Allan: Rockin’ Shoes
06. Ray Sharpe: Kewpie Doll
07. Joe Perkins & the Rookies: Ain’t You Glad Nature Did It
08. Kenny Esquire & the Starlites: Boom Chica Boom
09. Larry Birdsong: Somebody Somewhere
10. The Earthquakes with the Rhythm Kings: Crazy Bop
11. Bobby Davis: Damper Down
12. Guitar Red: Just You And I
13. The Sims Twins: Don’t Fight It, Feel It
14. Ray Sharpe: Linda Lu
15. Etta James: What I Say
16. The Titans: Don’t You Just Know It
17. Titus Turner: Miss Rubberneck Jones
18. Curtis Carrington: I’m Gonna Catch You (Cutting Out On Me)
19. Maurice Williams & the Zodiacs: College Girl
20. Piano Slim & his Rockin’ Four: Lot Of Shakin’, Lot Of Jivin’
21. Jimmy Charles & the Revelletts: Hop Scotch Hop
22. Jim & Bob Harrison: Country Boy
23. Ronnie & Roy: Big Fat Sally
24. Joe Benson: Rock And Roll Jungle
25. The Duals: Stick Shift
26. The Upsetters: Steppin’ Out
27. Norman (Arab) Sands & the Valiants: Don’t Wanna Leave The Congo
28. Lenny Johnson: Walk Ginny Walk

Website: Koko-Mojo Records