Dexateens – Live from Athens, GA – Heathens Homecoming 2020
Format: Digital
Label: Cornelius Chapel Records
Release: 2020

Afkomstig uit Tuscaloosa, Alabama, hebben de Dexateens een instelling gebouwd met hun vurige merk van punk and roll. Sinds 1998 hebben ze, als een of andere line-up, hun kaken met open mond en armen over elkaar gelaten alsof er een soort van onopzettelijk hypnose is opgetreden. Hun eerste twee releases, een titelloos zuiders punkmeesterwerk dat liefdevol bekend staat als ‘Headphones’ en hun tweede poging ‘Red Dust Rising’, kwamen beide uit op het legendarische Estrus Records label.

Sindsdien heeft de band een indrukwekkende discografie vergaard, grotendeels geschreven door bandleider Elliott McPherson. Singlewide 2009 markeert de laatste keer dat songwriter en originele leadgitarist John Smith met de band in de studio werkte. De akoestische balladry van die release samen met veranderingen in de line-up opende nieuwe studio-benaderingen terwijl liveshows bleven hangen. De som van hun delen, een botteling van de essentie van rock, ze houden het op slot en geladen – Een Voltron-achtige groep broers met verschillende krachtige samengevoegde stukken die zich op elk moment, in elke variatie, kunnen vormen om hoorbare schade aan te richten aan iedereen en iedereen binnen opvallende afstand.

Afgelopen 13 februari startte de band de Drive-By Truckers ‘jaarlijkse Heathens Homecoming in de legendarische 40 Watt Club in Athene, Georgia. De line-up was bijna terug naar de basis met de oprichters van songwriters Smith en McPherson op gitaar en zang, originele bassist Matt Patton (ook met DBT) en de geweldige Brian Gosdin (2007-heden) op de trapkit. Dit is een van de weinige keren dat McPherson en Smith de afgelopen 10 jaar samen hebben gespeeld. De resultaten zijn onberispelijk en het zwaait de speer voor hoe diep de wortels van “bandhood” kunnen zijn – een ongeoefende herinnering aan hoogtepunten uit het Smith-tijdperk en minder verwachte hoorbare geluiden.

Gelukkig liet de Atheense producer David Barbe (Sugar, Drive-By Truckers) zijn mobiele installatie neuriën om deze show in al zijn glorie te vangen. De nummers werden vervolgens op briljante wijze gemixt en gemasterd door Barbe in zijn Chase Park Transduction-studio. Barbe produceerde eerder The Dexateens ‘Hardwire Healing samen met DBT’s Patterson Hood.

Website: Dexateens / Bandcamp