Backdoor Ramblers – Backdoor Boogie
Format: CD – Digital / Label: Independent
Release: 2020

Tekst: Gerrit Schinkel

De uit Guildford, Surrey, afkomstige band Backdoor Ramblers is voor mij een onbekende jonge Britse bluesband. Uit de summiere informatie die ik heb kunnen vinden begrijp ik dat de zeskoppige band de sound van de klassieke bluesrock van de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw terug wil brengen. De bandleden zeggen geïnspireerd te zijn door artiesten als The Rolling Stones, The Doors, Muddy Waters en Dr. Feelgood.  

Nadat er al eerder een paar singles van werden uitgebracht, verscheen op 26 juni jl. hun debuutalbum ‘Backdoor Boogie’. Een energiek album blijkt na het beluisteren. Een album waarin de muziek van hun inspirators duidelijk doorklinkt.

In het openingsnummer, de psychedelische uptempo bluesrocker Mojo Rising, zijn dat de invloeden van The Doors (L.A. Woman) en Muddy Waters (I Got My Mojo Working).
Snoeiharde gitaren, een loeiende mondharp en het Bo Diddley ritme bepalen het titelnummer, de boogie Backdoor Boogie. De uptempo bluesrocker English Weather zou zo op het repertoire van The Pretty Things hebben kunnen staan. John Lee Hooker’s klassieker Boom Boom krijgt een strakke uitvoering met een fraai solerende mondharp.
Gesualdo, met de strakke ritmesectie, is een melodieuze midtempo bluesrocker. De geest van Jim Morrison waart rond in het Doors-achtige Psychoactive, met zijn meerder tempowisselingen en ditmaal de zachte lyrische mondharp. In de stamper Last Letter lijkt mij duidelijk geïnspireerd door Dr. Feelgood.
Gentle Lady is de ruige afsluiter. Vet gitaarwerk, de loeiende mondharp en de stampende ritmesectie.   

Conclusie:
‘Backdoor Boogie’ is een veelbelovend debuut van een jonge enthousiaste band.   

Tracks:
01. Mojo Rising
02. Backdoor Boogie
03. English Weather
04. Boom Boom
05. Gesualdo
06. Psychoactive
07. Last Letter
08. Gentle Lady

Line up:
Joshikai Morgan – zang
John Mullaly – mondharmonica
Harry Ward-Gray – lead gitaar
Tom Waite – rhythm gitaar
Jonah Tysse – bas
Dan Crossley – drums

Website: Backdoor Ramblers