Eliza Neals – Black Crow Moan
Format: CD – Digital / Label: E-H Records
Release: 2020

Tekst: Peter Marinus

Lees ook het interview met Eliza Neals hieronder:

Interview I Eliza Neals

Eliza Neals is een zangeres en pianiste uit Detroit, die al jaren haar bluesrock vermengd met een hoge dosis soul en rock. En dat slaat behoorlijk aan bij het grote publiek. Het is dan ook niet voor niets dat Eliza al de nodige bluesprijzen binnensleepte zoals een Detroit Black Music Award in de categorie “Artist Of The Year” in 2018.

Ze is nu toe aan haar vierde soloalbum en ze wordt hierop bijgestaan door een hele stoet van muzikanten. Van die muzikanten springen de namen van Joe Louis Walker en Derek St. Holmes (ex-Ted Nugent) er uit. Verder kom je Howard Glazer (gitaar), Mike Puwal (gitaar, o.a. Kenny Wayne Shepard Band), Lenny Bradford (gitaar, o.a. Bo Diddley Band), Chuck Bartels (gitaar, o.a., Sturgill Simpson Band), John Abraham (gitaar), Jason Scott (gitaar, o.a. Robert Randolph Band), John Mederios Jr. (drums), Skeeto Valdez (percussie), Demarcus Sumter (drums), Jeffrey “Shakey” Fowlkes (drums, o.a. Too Slim), Brian Clune (drums), Bruce Bears (Hammond B3, o.a. Duke Robillard), Jim Alfredson (piano, o.a. Janiva Magness), Valerie Taylor (backing vocals) en Kymberli Wright (backing vocals) tegen.

Zoals gezegd is Eliza gezegend met een lekker rauw hees stemgeluid dat meer dan eens doet denken aan een bluesy zusje van Alannah Myles.

Dat is goed te horen in de rauw riffende bluesrock van Don’t Judge the Blues. Een hoekig bonkend nummer met vurig snijdend gitaarwerk. Haar sexy stem komt ook goed tot zijn recht in de lome broeierige shuffle Why You Ooglin’ Me. Een nummer dat vol zit met gemeen snijdend gitaarwerk.
In The Devil Don’t Love You is Joe Louis Walker te gast. Hij speelt een bescheiden vocale rol in dit heerlijk lome soulbluesnummer en treedt meer op de voorgrond met zijn bijtende gitaarsolo. Watch Me Fly is vervolgens een intieme soulvolle ballad met intense zang van Eliza. Dat nummer wordt gevolgd door het broeierig voortsluipende River is Rising.
In Run Sugar Run wordt lekker onbevangen gerockt en dan is Joe Louis Walker weer te horen in de slowblues Black Crow Moan waarin hij weer volop aanwezig is met een priemende gitaarsolo.
|
Derek St. Holmes is in een tweetal nummers te horen. Allereerst in Never Stray, een intense pianoballad met zijn schurend harde gitaargeluid en in de klassieker Ball and Chain waarin hij alle kans krijgt om eens flink te vlammen.
Tot slot doet Eliza ons, al rockend, een heerlijk oneerbaar voorstel in Hey, Take Your Pants Off. “I love you so much, take your pants off!”

Al met al heb ik mij prima vermaakt met dit lekker soulvolle bluesrock album van Eliza Neals. Een aanrader!

Tracklist:
01. Don’t Judge the Blues
02. Why You Ooglin’ Me
03. The Devil Don’t Love You
04. Watch Me Fly
05. River is Rising
06. Run Sugar Run
07. Black Crow Moan
08. Never Stray
09. Ball And Chain
10. Hey, Take Your Pants Off

Website: Eliza Neals