Recensie: Illudium – Ash Of The Womb

 

Illudium - Ash Of The Womb

Illudium – Ash Of The Womb
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Prophecy Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

In sommige artikelen over de Californische band Illudium kwam ik de term “zonnige metal”  tegen.

Echt weer zo’n term, die je compleet op het verkeerde been kan zetten. Natuurlijk is in het Californië vaak mooi weer maar de metal van Shantel Amundson (zang, gitaar), Gregory Wesenfeld (drums) en Josef Hossain-Kay (bas) klinkt eerder vrij benauwd en broeierig met een constante dreiging van een explosie op de achtergrond.

Drummer Gregeory Wesenfeld werd overigens na de opnames van dit nieuwe album vervangen door Trevor Deschrijver.

Zoals gezegd hangt er een broeierige sfeer in de nummers van dit album. Zo opent Aster behoorlijk “bewolkt” met donkere aanzwellende gitaarriffs. Het nummer ontwikkelt zich tot een broeierig benauwd nummer waarin het wachten is op een uitbarsting. En die volgt dan ook via schurende snijdende gitaarriffs en woeste zang van Shantel Amundson. Zij switch moeiteloos van zalvende dromerig naar woest brullend.

Sempervirens opent met zwoele breekbare gitaarklanken en barst al snel los in een hoekig pompend, haast Cure-achtig, neo-wave nummer met uiteraard harde donkere gitaarexplosies.

Soma Sema gaat al vrij snel over in een ongenadig hard knarsend loom metalnummer waarin ook ruimte is voor intieme overgangen. En wederom opent het volgende nummer, Atopa, met dromerige gitaarklanken en, je raadt het al, gevolgd door verpletterende riffs.

Het beproefde recept van Illudium, starten met gevoelige klanken en dan een uitbarsting, begint in Madrigal een beetje voorspelbaar te worden. Maar dat neemt niet weg dat je ook in dit nummer compleet verpletterd wordt door een ontzettend zware lading fuzzriffs.

Het recept voor de afsluiter Where Death And Dreams Do Manifest? Een branding en een dromerig tokkelende gitaar in het intro, die langzaam aan begint aan te zwellen en dan furieuze, haast grommende, fuzzriffs.

Illudium is een band, die in haar genre, een topband is. Op een volgende album zou ik graag wat variatie in de opbouw willen horen.

Tracks:
01. Aster
02. Sempervirens
03. Soma Sema
04. Atopa
05. Madrigal
06. Where Death And Dreams Do Manifest

Website: https://www.facebook.com/illudiumband/