Recensie: The Kingdom Brothers – Signs Of The Times

 

The Kingdom Brothers - Signs Of The Times

The Kingdom Brothers – Signs Of The Times
Format: CD / Label: Independent
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Soms word je blij verrast door een album. Dat overkwam mij bij het tweede album van The Kingdom Brothers. Een band, uit St. Louis, Missouri, die in 2005 werd opgericht door bassist Bob Waltheren die verder bestaat uit Chris Shepherd (zang, gitaar), Ron Roskowske (gitaar, slidegitaar), Stan Gill (keyboards, zang) en Rusty Parker (drums). Muzikanten met een verleden bij artiesten en bands als Johnnie B. Good Johnson, Oliver Sain en S.O.R.

Hun album staat vol met zeer soulvolle bluesrock. De meeste nummers zijn door de band zelf geschreven op een paar covers na.

Je krijgt direct een goed beeld van de band in de openingstrack van het album, Make It Right. Een luchtig groovend funky bluesrocknummer met een warm soulvol geluid dat teruggrijpt naar het geluid van The Cate Brothers (en lichtjes ‘The Thrill Is Gone’)

Daarna volgt een cover van Albert King’s Oh Pretty Woman, die lekker broeierig wordt uitgevoerd met bijtend gitaarwerk van Ron Roskowske. Zijn spel doet in het warme en soulvolle Signs Of The Times aan dat van Carlos Santana denken.

Taken Away is een intieme soulballad met sfeervol galmend gitaarwerk en het lekker uitwaaierende soulorgel van Stan Gill. Zijn orgel gaat op de Booker T. toer in de losjes groovende cover van Tyrone Davis’ Can I Change My Mind. When Something’s Wrong With My Baby is een prima gevoelige cover van de Isaac Hayes en David Porter soulklassieker,

In het loom groovende Walkin’ In Love duikt een broeierig swampy Creedence Clearwater Revival geluid op. De Etta James klassieker I’d Rather Go Blind krijgt een zeer passende diepe soulcover waarin de zeer soulvolle zang van Chris Shepherd de show steelt.

Ron Roskowske’s slidegitaar zorgt in een paar nummers voor een Southern Rock geluid, waarbij de naam van Duane Allman niet onvermeld mag blijven. Hij is te horen in de stuwende shuffle St. Louie Bound en in de lome New Orleans groover Heartbeat Away.

Fans van Gary Moore zullen blij worden van de slowblues Just One More Day en dan met name door het krachtig huilende gitaargeluid.

De instrumentale afsluiter South Broadway Boogaloo heeft een behoorlijk hoog Allman Brothers Band gehalte.

Ik durf na beluistering van dit Kingdom brothers album te beweren, dat we in de toekomst veel meer van deze band gaan horen. The Kingdom is coming!

Tracks:
01. Make It Right
02. Oh Pretty Woman
03. Signs Of The Times
04. It Don’t Make Sense (If You Can’t Make Peace)
05. Taken Away
06. Can I Change My Mind
07. When Something’s Wrong With My Baby
08. Walkin’ In Love
09. I’d Rather Go Blind
10. St. Louie Bound
11. Heartbeat Away
12, Just One More Day
13. South Broadway Boogaloo

Website: https://kingdombrothersband.com/home