Recensie: Various Artists – Whip Masters Instrumentals Volume 2

 

Various Artists - Whip Masters Instrumental Volume 2 (30 Stylized Instrumentals, Fast-Paced, Evocative And Lashed With tension)

Various Artists – Whip Masters Instrumentals Volume 2
Format: CD / Label: Atomicat Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Ik weet niet hoe ze het elke keer weer voor elkaar krijgen maar het Atomicat label heeft wederom een verzamelaar op de markt geslingerd die vol staat met opwindende instrumentale rock & roll (en rhythm & blues).

Dus met alle ruimte voor diep twangende en snijdende gitaren en rauw honkende saxofoons.

Er staat slechts een aantal nummers op het album, die als “curieus” gecategoriseerd kunnen worden. Zo is The Stripper van The Music City Orchestra precies wat de titel belooft, striptease muziek dus. Wellicht leuk om thuis eens te gebruiken…

Met een naam als The Alan Freed Rock ‘n’ Roll Big Band verwacht je swingende rock & roll. Het orkest van DJ Alan Freed is in Pushing echter te horen met swingende bigband jazz. The Big Noise From Winnetka van Bob Haggart & Ray Baudue komt uit de zeer oude doos en is een “kunstfluit-pop” nummer.

Hoogtepunten staan er volop op dit album.

De vurig pompende rock & roll van Teddy & the Rough Riders uit Fairborn, Ohio, in Tomahawk waar een hard Link Weray geluid in zit.

Scalping Party van The Tornados is een opwindende surfpomper met veel (gepijnigd?) gegil. Al Caiola was een gitarist, die meer dan 50 albums uitbracht. Zijn Stampede is een gemene rocker verweven met easy listening. Ike Turner’s priemende bluesgitaar is te horen in The Groove.

Road Hog van Johnny Zorro is een stomende donkere rocker en de Britse Flee Rekkers galmen er energiek op los in het door Joe Meek geproduceerde Green Jeans. Paul & The Four-Most galmen in Cut Out al even donker.

Zeker het vermelden waard zijn de Nederlandse Rene & His Alligators met hun keurige, edoch opwindende Nederbiet in Wham. Jet Harris, bassist van The Shadows, laat een zeer diep twangende James Bond soundtrack horen in The Man With The Golden Arm.

Het dreunende Tantrum van B.B. Cunningham Jr. is verpakt in een Bo Diddley beat. Pow Wow van Grace Tennesseee & the American Spirts zit tegen de garagepunk aan evenals het uitzinnig pompende Spunky Onions van Billy Davis & The Legends.

Meestergitarist Chet Atkins verrast met een rauw soort junglerock in Boo Boo Stick Beat.

Wederom een energiek rockende verzamelaar van het Atomicat label!

Website: https://www.vintagerockinroots.com/Atomicat