Recensie: Hangar Nord – Hangar Nord

 

Hangar Nord Album Cover

Hangar Nord – Hangar Nord
Format: CD / Label: GMR Music Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Op het debuutalbum van de Zweedse formatie Hangar Nord zijn de muzikale invloeden vrij gemakkelijk aan te wijzen maar ook zeer divers van karakter. Aan de ene kant zijn er de flinke Pink Floyd invloeden en aan de andere kant een meer dromerig geluid, dat invloeden verraadt van folky artiesten als Simon & Garfunkel, Magna Carta en zelfs Sufjan Stevens.

Ook new-age achtige sfeermuziek is te horen en dat is niet zo vreemd als je weet dat de multi instrumentalisten Martin Hansen, Mikael Nord Andersson en Hans Gardemar ook regelmatig TV muziek componeren.

Hun debuutalbum is een zeer geschikt album om je eens lekker te laten onthaasten.

Dat begint al in de opener A Lie Is A Lie Is A Lie. Een dromerige folkie ballad met een, voor mij, onbekende zangeres en een sfeervolle viola van gast Peter Gardemar.

In A Thousand Years From Now zijn de Simon & Garfunkel invloeden overduidelijk aanwezig, overigens niet op een storende wijze maar verpakt in een intiem tokkelende ballad.

In het dromerige, instrumentale, Andromeda vindt een mix plaats van het geluid van Pink Floyd met rustgevende new age. Door het gitaarspel van Mikael Nord doet dit nummer aan Floyd’sd Breathe denken. Het Floyd geluid is nog steeds aanwezig in Dancing On The Verge Of The Abyss waarin ook een bluesy geluid rondwaart.

Do You Remember is een zacht zwevend prognummer met lichte folktrekjes en Jon Anderson (Yes) achtige koortjes. In Domino hangt, door de tintelend gitaarmelodie, een Japans sfeertje, vermengd met Pink Floyd-achtige prog. Pulserende synthesizerklanken a la Jean Michel Jarre gaan in Heavy Weather hand in hand met het Pink Floyd geluid.

One Wing is vervolgens weer een intiem sprankelend folkie nummer met een hoog Magna Carta gehalte. Over You is dromerig en bevat een mix van Sufjan Stevens achtige droomfolk en prog met Kashmir-achtige pompende strijkers.

De mix van prog en folk pakt op dit debuut van Hangar Nord prima uit. Een album waarmee je  prima tot rust komt.

Tracklist:
01. A Lie Is A Lie Is A Lie
02. A Thousand Years From Now
03. Andromeda
04. Dancing On The Verge Of The Abyss
05. Do You Remember
06. Domino
07. Heavy Weather
08. One Wing
09. Over You
10. Parachutes
11. Safe & Sound
12. The Woods

Website: https://www.hangarnord.com/