Recensie: Gov’t Mule – Heavy Load Blues

 

Gov’t Mule- Heavy Load Blues

Gov’t Mule – Heavy Load Blues
Format: CD – Vinyl – Digital – CD-set / Label: Fantasy Records
Release: 2021

Tekst: Tom Wouters

Gitarist Warren Haynes, bekend van zijn jarenlange carrière bij de Allman Brothers Band en van zijn eigen jamband Gov’t Mule, liep al een tijd lang met het idee rond om een echt bluesalbum op te nemen; als soloalbum of als Gov’t Mule-album.

Het is uiteindelijk een Gov’t Mule-album geworden, waarvan Haynes zelf nadrukkelijk zegt: “It’s not bluesrock, it’s a blues record.” En een blues record is ‘Heavy Load Blues’ en wat voor één!

In 13 bluessongs laat Warren Haynes met zijn maatjes van Gov’t Mule horen hoe de blues gespeeld moet worden. Het album werd live in de studio, analoog opgenomen in The Power Station New England opgenomen met, naast Haynes, John Paterno als coproducer. ‘Heavy Load Blues’ laat niet alleen horen dat Warren Haynes een fantastische bluesgitarist en zanger is, het laat ook horen wat voor geweldige ingespeelde band Gov’t Mule is met keyboardist Danny Louis, die zowel op piano als op orgel geweldige duels uitvecht met Haynes, en een rock steady rythm section bestaande uit bassist Jorgen Carlsson en drummer Matt Abts.

Meteen in het eerste nummer wordt de toon gezet met Blues Before Sunrise, een in 1934 door pianist Larry Carr opgenomen shuffleblues met het eerste mooie duel tussen Haynes’ slide guitar en Louis’ rammelende piano.

In de slow soulblues Hole In My Soul, dat gedragen wordt door een imposante blazerssectie en Louis’ orgelspel, zijn de invloeden van de gebroeders Allman op Warren Haynes duidelijk: zijn zang doet sterk denken aan Gregg Allman en op gitaar is de invloed van Duane op zijn spel duidelijk.

De Junior Wells-cover Snatch It Back And Hold It Back is weer een geweldig duel tussen Haynes en Louis (ditmaal op orgel) en is Chicagoblues in de stijl van de vroege Paul Butterfield Blues Band (met Michael Bloomfield op gitaar).

Prachtig is ook de Tom Waits-cover Make It Rain met Danny Louis op electrische piano en Haynes met een prachtige rauwe bluesstem. Er staan ook twee akoestische bluessongs op de plaat. Heavy Load is Warren Haynes solo op zang en akoestische slide guitar en Black Horizon is Gov’t Mule akoestisch.

‘Heavy Load Blues’ bewijst dat Warren Haynes een geweldige bluesgitarist en zanger is, die samen met zijn band een bluesplaat heeft gemaakt die tot het allerbeste behoort van wat er de afgelopen jaren op dit gebied te horen is geweest.   

Website: http://mule.net/

Gov’t Mule- Heavy Load Blues

 

Hits: 116