Een geweldig album!

 

Altered Five Blues Band - Holler If You Hear Me

Altered Five Blues Band – Holler If You Hear Me
Format: CD / Label: Blind Pig Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Soms zijn er van die albums, die je vanaf track 1 in hun greep nemen en je niet meer loslaten. Dit zesde album van de Altered Five Blues Band uit Milwaukee is zo’n album. Een album waaraan “gewoon” alles klopt!

Harde rauwe blues met een hoog soulgehalte waarin ook nog eens regelmatig gefunkt wordt. Met Jeff Taylor heeft de band bovendien een zanger met een zeer krachtige en zeer soulvolle stem. En vlak de rest van de band ook niet uit. Gitarist Jeff Schroeder kan behoorlijk schurend riffen maar ook priemend hard soleren. Mark Solveson (bas) en Alan Arber (drums) vormen een zeer swingende en hecte ritmesectie en Raymond Tevich (keyboards)  zorgt voor zowel soulvol orgelspel als funky clavinetspel.

Met track 1, Holler If You Hear Me, is het dus gelijk raak! Een lui broeierig nummer in de beste Howlin’ Wolf stijl met zeer donkere soulvolle zang en een hard scheurende harmonica van gast Jason Ricci, die regelmatig opduikt op dit album.

Guilty Of A Good Time is daarna een ongepolijste rauwe funky blues met een soulvol pompend en ondersteund orgel.

If You Go Awaty (She Might Come Back)  is een furieuze swinger in de beste Got My Mojo Working traditie met schurende gitaarriffs en pompende harmonica. Zanger Jeff Taylor heeft hoorbaar plezier in dit nummer.

Ook de slowblues komt ruim aan bod in de snijdende slowblues Holding On With One Hand met Jeff’s hard priemende gitaar, ondersteund door de huilende harmonica Jason Ricci. Leave Before I Let You Down is een intieme soulvolle ballad met hartverscheurend gitaarwerk.

Full Moon Half Crazy is een stomende rocker waarin de funky clavinet de boventoon voert. I Got All I Need gaat meer de swampblues kant van Tony Joe White op met woest raggend gitaarwerk.

In de felle funky rocker In The Name Of No Good duiken Hendrix invloeden op.

Het album wordt afgesloten met de stuwende boogie Big Shout Out waarin zo’n beetje alle bluesgrootheden de revue passeren.

Het is best wel een tijd terug, dat een album mij van het begin tot het eind wist vast te houden. The Altered Five Blues Band heeft dit dus met dit geweldige album voor elkaar gekregen!

Tracklist:
01. Holler If You Hear Me
02. Guilty Of A Good Time
03. If You Go Away (She Might Come Back)
04. Holding On With One Hand
05. Full Moon Half Crazy
06. Where’s My Money
07. All Suit No Soul
08. I Got All I Need
09. Clear Conscience Bad Memory
10. In The Name Of No Good
11. Leave Before I Let You Down
12. Fifteen Minutes Of Blame
13. Big Shout Out

Website: Altered Five Blues Band