Recensie: Cuby + Blizzards – Window Of My Eyes

 

Cuby + Blizzards – Window of My Eyes

Cuby + Blizzards – Window of My Eyes
Format: Digital / Label: Continental Record Services
Release: 2021
Tekst: Danny van den Deijssel

Een erg fijne opmaat naar het volledige album

Over enkele weken staat er een prachtig live dubbelalbum op de agenda om uitgebracht te worden; ‘Cuby + Blizzards’ Grolloo Blues’. Exact 10 jaar na het overblijven van de godfather van der Nederlandse blues. Als voorproefje op deze release is er nu digitaal al een EP beschikbaar. Het album is samengesteld door Ed Roose, de vaste geluidstechnicus van Cuby.

Het album bevat een verzameling live opnames van pak hem beet de laatste 10 jaar van Cuby. Opgenomen tussen 2000 en 2011. Naast Harry zelf horen we Erwin Java op gitaar, Helmig van der Vegt op piano/orgel, Henk Deinum op bas en Hans Lafaille op drums. De blazers worden verzorgd door Miklós Furst, Bert Pfeiffer, Peter van Soest en Wouter Schüler.

Zoals gezegd vinden we op de EP vier tracks van het album. De eerste is The Sky is Crying opgenomen in Amersfoort in 2004. Deze regelrechte blues klassieker van Elmore James wordt door Cuby schitterend uitgevoerd, waarbij ook Miklós alle ruimte krijgt om te laten zien wat hij in huis heeft in een prachtige solo op sax.

Hierna volgt het uiterst gevoelige Somebody Will Know Someday dat Harry samen met Eelco Gelling schreef over zijn breuk met zijn toenmalige vriendin. Als je hem nu hoort zingen lijkt het alsof het gisteren gebeurt is. Prachtig hoe hij zijn ziel lijkt bloot te leggen in deze piano blues.

Window of My Eyes is waarschijnlijk het meest bekende nummer van de band en mag uiteraard niet ontbreken. Erwin Java laat horen een waardig opvolger te zijn van Eelco Gelling, maar evenaart de meester toch nét niet als je het mij vraagt.

De EP sluit af met I’m in Love afkomstig van het debuutalbum ‘Desolation’ uit 1966. Waar veel bands tegenwoordig vaker hun recenter werk of hits spelen vindt Harry het helemaal niet vervelend om nummers van zijn eerste plaat te spelen. En terecht want wat een fijne bluestrack is dit zeg.

Gelukkig is het bijna 26 september want dit is een erg fijne opmaat naar het volledige album. Een mooie toegift op het oeuvre van de grootste bluesband die ons land gekend heeft.

Tracklist
01. The Sky Is Crying
02. Somebody Will Know Someday
03. Window of My Eyes
04. I’m in Love

Website: Continental Record Services