Een subliem coveralbum 

 

Elli de Mon - Countin’ The Blues – Queens Of The 1920’s

Elli de Mon – Countin’ The Blues – Queens Of The 1920’s
Format: CD – vinyl LP – Digital / Label: Area Pirata Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Elli de Mon is een zeer veelzijdige artieste uit Italië, die verslingerd is aan de blues en dan met name de vrouwelijke jaren ‘20s blues.

Zij bracht al zes albums uit en schreef in 2020 het boek “Countin’ The Blues: Indomitable Women” over bluesdames uit de 20’s.

Op haar nieuwe album zijn covers te horen van de in dat boek voorkomende artiesten.

Elli doet dat op haar geheel eigen wijze en mengt de blues met een flinke klodder garagefuzz en psychedelica.

Deze one-woman bluesband bespeelt op het album de gitaar, de lap steel gitaar, het orgel, de sitar, de dilruba en de drums en Elli beschikt over een breekbare stem.

De opener van het album, Ma Rainey’s Prove It On Me, laat gelijk horen wat we op dit album kunnen verwachten. Een dreunende en gonzende garagebluesversie met vurig zwiepend gitaarwerk.

De cover van Bessie Smith’s Blue Spirit Blues begint donker a capella om als een traag dreigende fuzzblues verder te gaan.

Alberta Hunter’s Down Hearted Blues is getransformeerd tot een ongenadig grommende garageblues rocker, die hard dreunend en rauw klinkt.

Ook Lucille Bogan’s Shave ‘Em Dry ondergaat een totale transformatie. Elli krijgt het voor elkaar om dit nummer als een hoekige, haast glamrock-achtige fuzzrocker te laten klinken.

De psychedelica komt om de hoek kijken in de cover van Victoria Spivey’s Dope Head Blues en de vibrerende cover van Geeshie Wiley’s Last Kind Words. In beide nummers hoor je Elli op de sitar.

When The Levee Breaks kennen we natuurlijk van Led Zeppelin. Het origineel is van Memphis Minnie en Elli’s cover is ongepolijst breekbaar en akoestisch.

Er is ook ruimte voor de intiemere kant van Elli. Zo klinkt haar cover van Elizabeth Cotten’s Freight Train fluisterend breekbaar. Ook Betha “Chippie” Hill’s Trouble In Mind valt in de categorie “zeer breekbaar en intiem”.

Ik ben zwaar onder de indruk van dit sublieme coveralbum van Elli de Mon. Een artieste, die laat horen zij haar liefde voor de blues op een prima eigen wijze weet over te brengen.

Tracklist:
01. Prove It On Me Blues
02. Blue Spirit Blues
03. Downhearted Blues
04. Shave ‘Em Dry
05. Dope Head Blues
06. Freight Train
07. When The Levee Breaks
08. Wayward Girl Blues
09. Trouble In Mind
10. Last Kind Words

Website: Facebook