‘River’ is de laatste toevoeging aan Thomas’ alsmaar groeiende ‘Cabin Fever’ project. Hij besloot in maart 2020, aan het begin van de lockdown, om samen met zijn studiopartner/co-producer Håvard Rosenberg de studio in te duiken en liedjes te schrijven. ‘Cabin Fever’ kan gezien worden als een verlengstuk van het album ‘Fever’.

Naast de aankondiging brengt Thomas een video voor zijn nieuwe single ‘River’ feat. Beharie en Stavanger Symphony Orchestra uit. Het album ‘Fever (Extended Version)’ verschijnt op 12 maart, precies een jaar na de release van het album ‘Fever’.

‘River’ is de laatste toevoeging aan zijn alsmaar groeiende ‘Cabin Fever’ project.  De single ‘River’ begon als een klassieke soulballad, maar groeide al snel in omvang en productie.

Thomas vertelt: “We wilden kijken waar het nummer ons naartoe zou brengen. Het gaf ons de gelegenheid om onze sessies uit te breiden en nieuwe muzikanten bij het project te betrekken. We wilden een frisse, nieuwe stem toevoegen en gingen op zoek naar iemand waarmee we het nummer als duet konden opnemen. Zo kwamen toevallig Beharie (Christian Roger Beharie) tegen.”

Thomas vervolgt: “Naast Beharie en Nikolai Eilertsen (The National Bank) op piano wisten we al vroeg in het proces dat we strijkers in het nummer wilden. We vroegen arrangeur (en tevens contrabassist op mijn eerste platen) John Lilja om het arrangement te schrijven en hij schreef dit prachtige arrangement, uitgevoerd door Stavanger Symphony Orchestra.”

In december 2020 mocht Thomas Dybdahl samen met het orkest een reeks van 4 shows in het prachtige concertgebouw in Stavanger geven. De shows sloten een emotioneel en uitdagend jaar af, ze speelden ‘River’ voor het eerst live als toegift bij de allerlaatste show.

De bijbehorende video voor ‘River’ is gemaakt door de Noorse filmmaker Arild Østin Ommundsen, met wie Thomas regelmatig samenwerkt. Grafische elementen zijn toegevoegd en gemaakt door fotograaf Johannes W. Berg, die ook de video voor de single ‘Hard Liquor’ heeft gemaakt.