Review: Steve Howell & The Mighty Men – 99 ½ Won’t Do

 

Steve Howell & The Mighty Men - 99 ½ Won't Do

Steve Howell & The Mighty Men – 99 ½ Won’t Do
Format: CD – Digital / Label: Out Of The Past LLC
Release: 2024

Tekst: Fons Delemarre

‘99 ½ Won’t Do’ is een album van (en voor…?) oude knarren, die op hun manier lekker spelen en beluisteren wat zij lekkere muziek vinden. De meeste nummers komen uit de oude/zeer oude doos, maar ja, Steve Howell en kompanen vinden het gewoon fijn om die nummers nog een keertje te spelen.

Openingsnummer I’m A Little Mixed Up werd in 1961 opgenomen door Betty James, 99 ½ in 1956 door Sister Rosetta Tharpe en Talk To Me, Talk To Me in 1956 door Little Willie John, die ooit in 1955 ook de oerversie van Need Your Love So Bad opnam. Ook draaien ze hun hand niet om voor ietwat oubollige instrumentale uitvoeringen van favoriete nummers als San Francisco (grote flowerpower hit van Scott MacKenzie), Don’t Let Me Be Misunderstood (Nina Simone, The Animals) en Apache (The Shadows). Leuk om te spelen tijdens soundcheck, maar niet erg albumwaardig.

Om een beeld te geven van de achtergrond van de nummers op het album staat hieronder per nummer wat informatie (andere covers, incl. jaartallen; ‘weetjes’) bij een aantal nummers. Met dank aan Rick J. Bowen voor een deel van die informatie over de tracks op 99 ½ Won’t Do’.

Tracks:
01. I’m A Little Mixed Up (B. James, C. Johnson)
In 1956 vertolkt door Betty James 1961 en in 1965 maakte Koko Taylor er een zeer soulvolle versie van.

02. 99 1/2 (D. Coates)
Dit nummer werd in 1956 als eerste opgenomen door Sister Rosetta Tharpe en haar moeder. In de 60-er jaren had Wilson Picket een hit met een ander nummer, dat dezelfde titel had.

03. San Francisco (J. Phillips) (instrumentaal)
“Be sure to wear some flowers in your hair…” Geschreven door John Philips, een van de papa’s van The Mamas and the Papas. Op internet gaat het gerucht dat het nummer in een half uurtje af had…

04. Don’t Let Me Be Misunderstood (B. Benjamin, H. Ott, S. Marcus  (instrumentaal)
Nina Simone maakte in 1964 haar meeslepende versie van dit nummer, The Animals maakten er een jaar later een popversie van en Santa Esmeralda vertaalde het in 1977 naar disco. Ten overvloede: zowel Bob Bouber als zijn band ZZ en de Maskers maakten in de jaren zestig ieder een eigen versie van Don’t Let Me Be Misunderstood

05. Talk To Me, Talk To Me (J. Seneca)
O.a. op de fraaie dubbelcd ‘Messing With The Blues’ (1990) is de James Brown versie van Talk To Me, Talk To Me uit 1968 te vinden.

06. God’s Gonna Cut You Down (Trad.)
Deze gospeltrack is door velen vertolkt. Een van de meest indrukwekkende versies staat op ‘American V: A Hundred Highways’ (2006) van Johnny Cash. Alle delen van die serie, onberispelijk en eigenzinnig geproduceerd door Rick Rubin, zijn meer dan het beluisteren waard. Maar dit terzijde…

07. Who Will The Next Fool Be? (C. Rich)
Country grootheid Charlie Rich nam dit nummer op in 1961.

08. Stone Pony Blues (C. Patton)
Het oudste nummer op 99 ½ dateert van 14 juni 1929, toen Charlie Patton dit nummer in traditionele Delta blues stijl opnam. Howell en zijn Mighty Men stoffen het af voor hun actuele ‘remake’. ,

09. Walk Away Renee (S. Stolow, M. Brown, B. Calilli, Howie, T. Sansone)  (instrumentaal) is hier te lande vooral bekend in de versie van de Four Tops uit 1967. Jimmy LaFave (RIP) nam het nummer op voor zijn album ‘Austin Skyline’ (1992). De complete lijst van covers is schier eindeloos (zeker meer dan 75…)

10. Apache (J. Lordan)  (i)
Tja, Apache… Een (mogelijk) interessant weetje over dit nummer van de Shadows, is dat het origineel niet van Marvin c.s. is, maar dat componist Bert Weedon het zelf als een ‘dertien in een dozijn openingstune voor een cowboyfilm’ opnam. De geoliede sound van de Shadows maakte het nummer tot de standard die nu onuitwisbaar in het collectieve muziekgeheugen opgeslagen is.

The Mighty Men:
Chris Michaels: gitaar
Dave Hoffpauir: drums
Jason Weinheimer: bas

Website: https://www.stevehowell.ws/