Recensie: William The Conqueror – Maverick Thinker

 

William The Conqueror – Maverick Thinker
Format: CD – Vinyl LP – Digital / Label: Chrysalis Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

De muziek van het Britse trio William The Conqueror wordt meestal aangeduid als een mix van swamp blues en indie-folk en deze omschrijving is inderdaad zeer op zijn plaats.

Het trio uit Cornwall laat op hun derde album een geluid horen dat vaak behoorlijk rauw klinkt, door de fuzzgitaar, en broeierig als het geluid van Creedence Clearwater Revival.

Maar er is ook ruimte voor intieme en sprankelende indie-folknummers zoals het ontspannen Quiet Life waar ook nog eens een psychedelisch randje aan zit of de zeer intieme indie-folkballad Maverick Thunder met een prachtig huilende gitaar.

Maar het breoeierig swampgeluid heeft bij Ruarri Joseph (zang, gitaar), Naomi Holmas (bas) en Harry Harding (drums) toch de overhand.

Zo opent het album met Move On.  Een nummer waarin de indie-folk vermengd is met rauw schurende bluesrock.

The Deep End is broeierig pompend met een loom Creedence Clearwater Revival geluid.

Ook wordt het ontspannen luie geluid van J.J. Cale een aantal keer tevoorschijn gehaald. Bijvoorbeeld in het lui groovende Alive At Last en in de fuzz-shuffle Jesus Died A Young Man.

Wake Up is een loom groovend bluesrock nummer met een lekker rauw fuzzende gitaar. In het venijnige Reasons zit zelfs een garagepunk geluid

Het derde album van William The Conqueror biedt in alle nummers een prima kwaliteit en valt aan te raden aan fans van broeierige swampy rock. Ik ben in elk geval al veroverd door dit album!

Tracklist:
01. Move On
02. The Deep End
03. Alive At Last
04. Jesus Died A Young Man
05. Quiet Life
06. Wake Up
07. Fiction
08. Suddenly Scared (24 Storeys High)
09. Reasons
10. Maverick Thinker

Website: William The Conqueror

Hits: 2