Recensie: Himla – Himla

 

Himla - Himla

Himla – Himla
Format: CD – Digital / Label: GO’ Danish Folk Music – Xango Music Records
Release: 2021
Tekst: Peter Marinus

Als een artiest in een taal zingt, die je totaal niet verstaat, kan je een aantal dingen doen. Je laat Google Translate los op de bijgeleverde teksten of je gaat je fantasie gebruiken en via de muziek een eigen invulling aan de teksten geven.

Ik heb gekozen voor het laatste bij het debuutalbum van het Noorse-Deense trio Himla, dat bestaat uit Adine Fliid (zang, gitaar), Siri Iversen (klarinet, basklarinet) en Oda Dyrnes (cello).

Aan het instrumentarium kan je ook al gelijk opmaken, dat we hier niet met alledaagse muziek te maken hebben. Om een idee van de muziek te krijgen kan je je het beste een voorstelling maken van een mix van Scandinavische folk, Björk achtige mystieke muziek, kamermuziek en avant-garde, zoals die in de 70’s door de Britse band Henry Cow gespeeld werd.

De engelachtige zang van Adine Fliid zorgt voor een sprookjesachtige sfeer in de meeste nummers. Flo Og Fjaere is bijvoorbeeld een verstild intiem folknummer met een stemmige donkere cello en een zeer diep kreunende basklarinet.

Deze basklarinet speelt ook een belangrijke rol in de mystieke folk van Jeg Saver Et Eller Andet. De cello zorgt voor ontregelende rauwe geluiden in dit nummer.

Het mysterieus krakende De Store Skibe laat een mix van folk, kamermuziek en de al genoemde Henry Cow invloeden horen. Uten Rø een hypnotiserend nummer dat je langzaam, maar zeker, in haar greep neemt.

Onder aanvoering van de donker pompende basklarinet onstaat in Hjertet Er Stengt een zacht deinend, haast Tom Waits-achtig bluesy muzikaal décor.
In Jeg Kalder Ham Min komt de folkpop kant van het trio naar boven in een hemels mooi nummer.

Al snel is de sfeer daarna weer donker en dreigend in het intro van Lavine. Die sfeer maakt echter plaats voor mystieke folkgeluiden.

De afsluiter Sort Kul opent op een statige Balkan achtige wijze en is een krachtig stuwend slotakkoord met de swingende jazz klarinet van Siri Iversen.

Het debuutalbum van Himla betovert van begin tot eind. In dit geval heb je daar dus geen verstaanbare teksten voor nodig!

Tracklist:
01. Flo Og Fjaere
02. Jeg Savner Et Eller Andet
03. De Store Shibe
04. Fra Den Grønne Port
05. Uten Røtter
06. Song I Lund
07. Hjertet Er Stengt
08. Jeg Klader Ham Min
09. Lavine
10. Sort Kul

Website: GO’ Danish Folk Music Records