Recensie: Sir Oliver Mally Group – Tryin’ To Get By

 

“Sir” Oliver Mally - Tryin’ To Get By

Sir Oliver Mally Group – Tryin’ To Get By
Format: CD – Vinyl – Digital /
Label: Blind Rope Records (te verkrijgen via www.sir-oliver.com)
Release: 2021
Tekst: Tom Wouters

Al ruim 35 jaar bestookt zanger/gitarist “Sir” Oliver Mally vanuit het diepe zuidoosten van Oostenrijk het Europese continent met zijn unieke versie van de blues, waarbij hij overigens de grenzen van het genre met regelmaat overschrijdt.

Het album dat nu hier voorligt, is in feite de opvolger van het album ‘Uncut’ dat hij onder de bandnaam The Blues Messengers in 2017 uitbracht. Het semi-akoestische album, volgespeeld door naast Mally, contrabassist Alex Meik en drummer Peter Müller, bevatte elf meest door Mally geschreven songs.

‘Tryin’ To Get By’ is een album van de band die nu onder de naam “Sir” Oliver Mally Group optreedt in een iets veranderde samenstelling, drummer Peter Müller is vervangen door de jonge Peter Lenz. Het is niet alleen die verandering die ‘Tryin’ To Get By’ een behoorlijke stap voorwaarts doet zijn ten opzichte van ‘Uncut’.

De songs van Oliver Mally, die zowel muzikaal als tekstueel de gemiddelde blues(rock) songs ver overtreffen, worden op een aantal nummers van ‘Tryin’ To Get By’ nog eens sober maar fraai ingekleurd door een drietal gastmusici, de Engelse gitarist/zanger Ian Siegal, de Oostenrijkse Hammond B3 organist Raphael Wressnig en de Duitse mondharmonicavirtuoos Hubert Hofherr. Mede door hun inbreng worden de negen nummers op het album opgetild naar een ongekend hoog niveau.

Dat blijkt al in het swingende openingsnummer I Wanna Ride With You met Mally op elektrische gitaar, een stuwende ritme sectie (Meik/Lenz) en fraai solowerk van zowel Wressnig op orgel als Hofherr op de bluesharp. Daarna wordt er even gas teruggenomen met de fraaie slowblues Downfall, een duet tussen Mally en Ian Siegal zowel op zang als gitaar.

Prachtig is vervolgens de Tom Waits-cover Get Behind The Mule dat zich,met een spannend semi-akoestisch intro met mooi ingehouden orgelwerk van Raphael Wressnig, ontwikkelt tot een stomende boogie met als fundament de rock solid ritmesectie en de interactie tussen Mally’s spannende zang en Wressnig’s virtuoze orgelsound. Fraai is vervolgens het introspectieve Tryin’ To Get By, het enige nummer waarbij de “Sir” Oliver Mally Group niet wordt bijgestaan door gastmusici en een prachtig voorbeeld hoe de ritmesectie met de uitblinkende contrabas van Alex Meik Mally’s songs verdiepen.

Volgt de elektrisch bandsound van Bleeding Sunshine met een prachtig grommende harpsolo van Hubert Hofherr. Een sound die zich doorzet in de Albert King-cover Drowning On Dry Land in een perfecte slowbluesversie met Oliver Mally zowel op vocals als elektrische gitaar in topvorm en Hofherr’s harp als perfecte aanvulling (zoals beide heren al bewezen met het duo-album ‘Overdue’ uit 2019).

Heel fraai is vervolgens de uitvoering van een van Mally’s mooiste composities Same Blood,dat door de prachtige diepe soulstem van Ian Siegal en de hemelse harpsolo van Hubert Hofherr een bloedstollende vertolking krijgt.

Het album sluit af met de ironische blues Get Your Hands Off Of My Blues met de Hammond B3 van Raphael Wressnig in een puike hoofdrol en de swingende bassound van Alex Meik en de stuwende drums van Peter Lenz als fundament.

Als bonustrack op de cd en als download bij de vinylversie van het album is er dan nog een alternate take van de prachtige slowblues Downfall, ditmaal zonder band, maar puur het duet Mally/Siegal, dat de emotionele zeggingskracht van Mally’s songs nog eens onderstreept.

Met ‘Tryin’ To Get By’ overtreft Oliver Mally zichzelf  als een songschrijver, die met behulp van zijn band en de special guests Siegal, Wressnig en Hofherr de definitieve versies van zijn songs heeft gevonden.                                                                                                          

Een plaat van eenzame klasse.

Tracks:
01. I Wanna Ride With You
02. Downfall
03. Get Behind The Mule
04. Tryin’ To Get By
05. Bleeding Sunshine
06. Drowwning On Dry Land
07. Same Blood
08. Get Your Hands Off My Blues
09. Downfall (Alternake Take)

Website: Sir Oliver Mally

Foto © Anna Maria Muchitsch