Recensie: Various Artists – Golden Rules – The Originals 1

 

Various Artists - Golden Rules - The Originals 1

Various Artists – Golden Rules – The Originals 1
Format: Vinyl LP – Cassette – Digital / Label: Golden Rules Records
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Het Duitse Golden Rules label is een zeer veelzijdig funk- en soullabel. Dat blijkt uit de verzamelaar die van het label op de markt is verschenen. Via deze verzamelaar laat het label uit Leipzig zeer diverse soul en funk artiesten op ons los.

De bekendste daarvan is de Duitse band The Mighty Mocambos, die hier aanwezig is met Find My Way, een luchtig groovend soulfunknummer met zang van Gizelle Smith.

Die Gizelle Smith is ook solo te horen met het zeer luchtig huppelende Jonny. Een onweerstaanbaar nummer met romige warme blazers en de zeer soulvolle, gekwelde stem van Gizelle.

The Drawbars is een orgelfunkband uit Hamburg. Hun Shinjuku Strut is een krachtig groovend instrumentaal nummer, dat wel eens in de smaal bij fans van DeWolff zou kunnen vallen.

Laura Llorens is een Amerikaanse zangeres, die al 18 jaar in Parijs woont. Met haar Shadows Of Love is zij met een Spaans(!) temperament te horen in de luchtig groovende soulpop van All Or Nothing.

Er staat een aantal acts uit Nashville, Tennessee, op het album. De eerste is The Gripsweats, die met zanger Oliver James te horen zijn met This City. Soul met een Spaghetti Western geluid vol dramatiek, zodat ik bij een term als “Gene Pitney soul” uitkom.

Ook uit Nashville komt de psychedelische soul van Magic In Threes in het instrumentale, lui groovende Diggin’ Dirt. De laatste Nashville act is DeRobert & The Half-Truths. De diepe soulstem van DeRobert staat centraal in het stuwende Thievin’ & Robbin’.

Opvallend is de Russische funk van The Soul Surfers in het mystiek groovende Rhythm 2. Voor filmische funk met cellogrooves kan je terecht bij de Spaanse band The Ghost Funk Orchestra in Asphalt Homeland.

Dubachtige spacefunk wordt je aangeboden door Shawn Lee’s Ping Pong Orchestra in Rocket Ship. Een nummer met de nodige Funkadelic en Parliament flarden.

De mellow groover Sweet Ex Stasy van The Supertights uit Frankrijk sluit deze zeer soulvolle en funky kennismaking met het Golden Rules label af.

Tracklist:
01. Gizelle Smith: Jonny
02. The Drawbars: Shinjuku Strut
03. Laura Llorens & the Shadows Of Love: All Or Nothing
04. The Brothers Nylon: Three Ears
05. The Gripsweats featuring Oliver James: This City
06. The Soul Surfers: Rhythm 2
07. Magic In Threes: Diggin’ Dirt
08. The Mighty Mocambos: Find My Way
09. Outer Space: Magnetic Monster
10. The Ghost Funk Orchestra: Asphalt Homeland
11. Hot Border Special: Fresher Under Pressure
12. DeRobert & the Half-Truths: Thievin’ & Robbin’
13. Shawn Lee’s Ping Pong Orchestra: Rocket Ship
14. The Supertights: Sweet Ex Stasy

Website: https://goldenrules.de