Recensie: Heavy Water – Red Brick City

 

Heavy Water - Red Brick City

Heavy Water – Red Brick City
Format: CD – LP / Label: Silver Lining Music
Release: 2021

Tekst: Peter Marinus

Te bestellen bij o.a. Bol.com

Heavy Water is het nieuwe project of band van vader en zoon Biff Byford (zang, bas, bekend als zanger van Saxon) en Seb Byford (zang, gitaar, bekend als lid van de band Naked Six), aangevuld door Tom Witts (drums) en Dave Kemp (toetsen).

Via deze band kunnen vader en zoon Byford zich eens heerlijk uitleven op hun invloeden uit de Classic Rock, grunge en Stoner Rock. En ze doen dat op een prima krachtig rockende manier dus van een gezapig, gezellig familie onderonsje is hier totaal geen sprake!

Er wordt loodzwaar geopend met Solution. Een massief riffend bluesrock nummer waarin blijkt dat zowel Biff als Seb Byford een prima stem heeft. Dit is een nummer waarvoor Glenn Hughes zich niet zou hoeven schamen.

Turn To Black gaat donker dreunend meer richting het geluid van Soundgarden, heftig hard snijdend met een schurende en krassende versnelling. Vervolgens leunt Red Brick City behoorlijk tegen het Stoner Rock geluid aan.

Tree In The Wind opent met statige orgelklanken van Dave Kemp en is de ballad van het album met intieme zang van vader en zoon. Er wordt weer volop gerockt in het razende Revolution, dat klinkt als een mix van Soundgarden en Cheap Trick.

In het krachtig pompende en tegelijkertijd melodieuze Personal issue No. 1 klinkt Heavy Water snoeihard als Jane’s Addiction. Een funky geluid is te horen in het hard en broeierig riffende Medicine Man.

De Classic Rock invloeden zijn volop te horen in de drie laatste nummers van het album. In Follow This Moment klinkt de band psychedelisch a la Spirit, Now I’m Home is een intieme Classic Rock ballad en in de funky aflsuiter Faith is het geluid van Cream overduidelijk aanwezig.

Heavy Water maakt flink indruk met hun debuutalbum. Vader en zoon Byford mogen trots op elkaar zijn!

Tracklist:
01. Solution
02. Turn To Black
03. Red Brick City
04. Tree In The Wind
05. Revolution
06. Personal Issue No. 1
07. Medicine Man
08. Follow This Moment
09. Now I’m Home
10. Faith

Website: https://www.facebook.com/heavywatermusicofficial